09.07.2024 10:23

Възстановените Централни хали получиха отличието „Туристически обект на 2024“

Видян 486 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Централните хали в София бяха отличени с престижната награда „Туристически обект - 2024“ от инициативата „Български туристически награди“, реализирана за 6-ти пореден път в партньорство с Министерството на туризма у нас. Това е поредното признание за усилията, които собственикът на сградата - Kaufland България полага за възстановяването на оригиналния ѝ вид и предназначение – не само като покрит пазар, но и като средище на история, култура и изкуства.


Най-голямата търговска верига в България завърши мащабните ремонтни дейности в края на месец май тази година. Общата стойност на инвестицията надвиши 50 млн. лв, като проектът е изцяло съобразен с препоръките на Националния институт за недвижимо културно наследство и Министерство на културата.


Извършени бяха дейности за възстановяване на пълния обем на сградата, по оригиналния ѝ проект от 1906 г.; реставрация на характерната метална конструкция, отлята в леярните на Густав Айфел в началото на 20. век; реставрация и почистване на фасадите; ремонт на кулния часовник и възстановяване на неговия звън на всеки час; изработка на фонтан от зелен мрамор по скиците на арх. Торбов; социализация на архелогическото наследство на ниво „сутерен“ в сградата и изграждане на изцяло нова експозиционна зона за история, култура и изкуства, която носи името „Сцена Централни Хали“ и предоставя на софиянци и гостите на Столицата възможност за посещение на ежемесечен календар с богата събитийна програма (www.sofia-hali.bg).


На церемонията през 2024 година домакин на събитието „Български туристически награди“ беше миналогодишният носител на приза за вътрешна туристическа дестинация - Община Царево.  


За Kaufland България и Централни хали
Kaufland България е лидер в сектора на търговията с годишен оборот от над 2 млрд. лв. и един от най-големите работодатели в страната с екип от близо 7500 служители. През 2024 г. компанията разполага с 66 хипермаркета в 35 града. От старта си през 2006 г. в България до днес Kaufland се стреми да стимулира националната и регионална икономика и инфраструктурата по места с общи инвестиции от 1,6 млрд. лв. През 2022 г. компанията придоби собствеността на сградата-паметник на културата Централни хали от предишния ѝ частен собственик, с ясната заявка да възстанови оригиналните ѝ вид и функции и да я направи достъпна за софиянци и гостите на града. С откриването ѝ ангажиментът е изцяло спазен, като към него е добавено разработването на сцена за култура, изкуства и образователни проекти и поддържане на ежемесечен културен календар със събития, който можете да следите тук или в профилите на Централни хали в социалните мрежи.


 



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 04 август 00:00ч.

Дивергенти 2014 г. ‧ Екшън/Сай-фай

В ролите: Шейлийн Удли Беатрис Прайър Тео Джеймс Four Майлс Телър Питър

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

стрелец

Днес може да осъществите много ценни контакти

Днес може да осъществите много ценни контакти.