Карадайъ

Свързани новини

08.06.2023 14:30

Вижте проекта на ДПС за Конституцията

Видян 1441 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

ДПС огласи проекта за промени в Конституцията, изготвен от депутата Делян Пеевски и негов екип, по който през последните дни дискутират с представителите на ПП-ДБ за сформиране на конституционно мнозинство. Именно защото е негов автор, Пеевски влезе и в конституционната комисия, а ДПС отказа да го извади оттам, след като тази сутрин в декларация Христо Иванов апелира да го сменят.

Законопроектът предвижда разделянето на Висшия съдебен съвет на две - един ВСС на съдиите и втори ВСС на прокурорите. В тях ще бъдат избирани по равен брой магистрати - по 13 членове. Членовете от квотата на парламента в двата съвета ще се избират с мнозинство от 2/3, гласи още проектът.

Движението предлага сегашните членове по право във ВСС - главният прокурор, председателите на ВАС и ВКС и министърът на правосъдието, да не участват в новите два съвета.

В проекта си ДПС предлага да се премахне правомощието на обвинител №1 по чл. 126, ал. 2 от Конституцията, което предвижда осъществяването на надзора за законност. Това означава, че занапред главният прокурор няма да може да се произнася върху конкретни прокурорски актове и се слага край на пирамидалната структура на прокуратурата, която бе критикувана от европейските институции.

Отмяната на това правомощие премахва и възможността обвинител №1 да се произнася по прекратени преди години дела, ако актът на прекратяване не е бил обжалван пред съда.

Остава второто правомощие на главния прокурор по чл. 126, ал. 2. То предвижда да се осъществява методическо ръководство върху дейността на всички прокурори, като целта е еднаквото прилагане на закона.

Преразгледан е и въпросът с правомощията на главния прокурор.

Прехвърля се надзорът за законност от главния прокурор на съответните по-горни инстанции в прокуратурата. В полето на главния прокурор остават само методическите указания, такива, каквито правомощия имат ВКС и ВАС за уеднаквяване на практиката на различните съдилища и прокуратури.

След проведени разговори в Брюксел Движението предложи членовете на Конституционния съд също да се избират с мнозинство от 2/3.

Проектът за конституционни промени на ДПС предвижда още уреждане на въпроса с индивидуалната конституционна жалба.

ДПС предлага премахване на изискването за липса на двойно гражданство на министри и депутати, за да не се нарушава Конституцията.

Промените в Конституцията, предложени от ДПС, отразяват изцяло препоръките на Венецианската комисия към България, както и всички забележки на европейските и евроанлантическите партньори на страната ни.

От движението припомниха и хронологията на изготвените промени, за които по-рано днес в пленарната зала Йордан Цонев каза, че останалите не са им обърнали внимание и са ги хвърлили в "кошчето" в миналия парламент.

ДПС представи промените в Конституцията първо в Брюксел, където на 1 февруари 2022 г. лидерът на Движението Мустафа Карадайъ проведе серия срещи в централата на АЛДЕ. Поправките в Конституцията бяха представени на Хуан Фернандо Лопез Агилар, председател на Комисия по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE), на Адриан Васкез Лазара, евродепутат, председател на Комисията по правни въпроси на ЕП, на Стефан Сежурне, председател на група "Обнови Европа" и на Софи ин"т Велд, евродепутат, председател на Група за наблюдение на демокрацията, правовата държава и основните права към Комисия LIBE в ЕП, посочват от партията.

Проектът получи одобрението на Вера Юрова, зам.-председател на Европейската комисия по ценности и прозрачност, на която също бе специално представен.

Проектът за промените в Конституцията бе изпратен и на посланиците на всички страни-членки на ЕС, в посолствата на балканските страни и на страните членки на НАТО.

Проектът за промени в основния закон лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ представи още на 3 февруари 2022 г. пред журналистите в миналия парламент, а ден по-рано той беше изпратен и на всяка от парламентарните групи.


Източник: dnes.dir.bg

 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 12 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Пациент 64

Режисьор: Кристоффер Бо
В ролите: Фанни Борнедал Nete Фарес Фарес Assad Елиот Кросе Хове Curt Wad Николай Ли Карл Мьорк

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

стрелец