Свързани новини

28.01.2009 17:02

Вкарват в пътя училищните хулигани по норвежки модел

Видян 1897 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Момичетата не отстъпвали на съучениците си в агресията


В българските училища вече са въведени програми, насочени срещу насилието между децата, които са базирани на проект на норвежки психолог, разкриха за 19` от фондация „Джендър образование, изследвания и технологии“. Оттам обаче усилията били насочени главно към провинциалните учебни заведения, докато в столицата подобна дейност развивали от УНИЦЕФ – България чрез програмата „Училище без насилие“. Тя също се базирала на норвежкия опит в областта на борбата с училищното насилие.


Една от задачите била програмите срещу школското насилие да обхванат цялата училищна общност, за да можело с преодоляването на агресията да се ангажират не само преките преподаватели, а и педагогическия колектив, родители, психолози, социални служби. Проблем засега обаче била липсата на достатъчно психолози в училищата. Повечето от школата с брой на учениците под 500 нямали щат за педагогически съветник. Въвеждането на делегираните бюджети пък карало някои директори да съкращават щата на психолога с цел икономии.


Проблемът с агресията бил актуален не само при момчетата, твърди Елена Трайкова от „Джендър образование“. Тя е един от координаторите на проекта и смята, че момичетата са не по-малко агресивни от своите съученици. При тях обаче това поведение повече се проявявало във вербални атаки, злобни клюки и разпространяването на обидни слухове. Според Трайкова най-честите случаи с насилие в училище били свързани с форми на тормоз като бутане или изхвърляне на нечии вещи през прозореца. На пръв поглед подобно прояви били не особено сериозни, но в същото време нанасяли сериозни поражения върху детската психика. Както е известно не рядко хулиганските прояви завършват по брутален начин с наранявания на учениците.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 26 май 21:00ч.

Измет

Режисьор: Стивън Долдри, Кристън Дюрвурт
В ролите: Руни Мара Сестра Оливия Мартин Шийн Father Juilliard Вагнер Моура Хосе Анджело

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

към хороскоп хороскоп

риби

Налага се да спрете малко с мислите от егоистичен характер

Налага се да спрете малко с мислите от егоистичен