01.07.2024 14:12

Военните US бази в Европа са в повишена готовност за терористични атаки

Видян 927 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Всички американски военни бази в Европа са поставени в състояние на повишена готовност поради потенциална терористична заплаха срещу съоръжения или персонал, съобщиха няколко американски медии в неделя, като се позоваха на източници от Пентагона.

"Има достоверна информация, която сочи, че през следващата седмица ще бъде извършена атака срещу американски бази в Европа", заяви неназован служител пред Fox News.

Според източника различни обекти, включително армейският гарнизон в Щутгарт, Германия, където се намира Европейското командване на САЩ, са повишили степента си на заплаха до ниво "Чарли" за защита на силите. Това ниво се прилага, "когато се случи инцидент или се получи разузнавателна информация, която показва, че е вероятно да има някаква форма на терористично действие или насочване срещу персонал или съоръжения".

Подобно ниво на заплаха не е било активирано "от поне десет години", заяви пред CNN американски служител, разположен в една от базите, като добави, че то обикновено се прилага, когато военните са изправени пред "активна и надеждна заплаха".


В американската армия се използва система, наречена Force Protection Condition (FPCON), предназначена за "противодействие на терористи или други враждебни противници". Нейните нива на заплаха се определят като нормално, алфа, браво, чарли и делта, като чарли и делта са най-високите състояния на готовност.

Говорителят на командващия Европейското командване на САЩ Дан Дей отказа да коментира точното естество на заплахата, като заяви, че Пентагонът "постоянно оценява различни фактори, които играят роля за безопасността на американската военна общност в чужбина" и предприема допълнителни мерки за осигуряване на безопасността на военнослужещите.

"USEUCOM постоянно следи средата за сигурност, за да гарантира, че личният състав е информиран и най-добре подготвен да осигури безопасността на своята личност, семейство и близки. Както винаги, USEUCOM съветва личния състав на европейския театър на военните действия да остане бдителен и да бъде нащрек по всяко време", добави той, цитиран от CNN.


Макар че подробностите за причините за сигнала остават неясни, европейските органи предупредиха за потенциални терористични заплахи по време на провеждащото се в Германия първенство по футбол Евро 2024 и предстоящите Олимпийски игри във Франция.

Германските власти са изпратили над 500 международни полицейски служители, които да подпомагат сигурността по време на турнира. Министърът на вътрешните работи Нанси Файзер заяви, че страната се е подготвила "за всички възможни опасности - от ислямистки терор до агресивни престъпници и хулигани".

Френското правителство също издигна националната система за сигурност на най-високо ниво, като заяви, че служителите "активно следят терористичните заплахи от страна на организирани групи и радикализирани лица".


Пламен Валентинов


 


 


 


 



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 07 юли 21:00ч.

Милост

Режисьор: Дестин Креттон
В ролите: Майкъл Б. Джордан Браян Стивънсън Джейми Фокс Уолтър Макмилиън Уолтър Макмилиан

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

телец

Днес е идеалният момент да погасите някои от паричните си задължения

Днес е идеалният момент да погасите някои от паричните