Свързани новини

26.02.2014 09:20

За три месеца 2 млрд. лева влязоха като депозити в банките

Видян 1720 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Само за три месеца – от ноември до януари – българите са внесли в банките почти 2 милиарда лева като депозити, пише „Преса”. Месечните ръстове са впечатляващи – за ноември новите авоари са 345 милиона лева, за декември – 897 милиона лева и 648 милиона за януари. Парите се слагат на сигурно, вместо да се харчат за стоки и услуги или да се инвестират в икономиката. Средствата остават блокирани в трезорите, тъй като кредитирането на практика е замряло.



Сумата на спестените пари през последните три месеца формира над 50% от годишния ръст на депозитите, тъй като от януари 2013 до януари 2014 общото увеличение е с 3.7 млрд. лева.



Според Виолина Маринова, шеф на ДСК, никой в България не тегли заеми заради политическата несигурност. Според други банкови директори, хората ще извадят парите от трезорите чак когато икономиката осезателно се раздвижи.



Състоятелните българи също са предпазливи- те или стискат парите си или продават бизнеса си и трупат доход от лихви. Почти никой не разширява производството или бизнеса си и не открива нови работни места. Затова през 2013 година сметките с депозити над 1 милион лева са станали 734, като от тях 85 са нови.



Всичко това се развива на фона на увеличаващата се безработица, която в края на декември миналата година достигна 13%.




Етикети
,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 26 май 21:00ч.

Измет

Режисьор: Стивън Долдри, Кристън Дюрвурт
В ролите: Руни Мара Сестра Оливия Мартин Шийн Father Juilliard Вагнер Моура Хосе Анджело

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

овен

Днес ще се опитвате да поемате отговорности

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Днес ще се опитвате да поемате отговорности, излизащи