10.11.2008 09:32

Зъболекарите вдигат цените до 50%

Видян 2884 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Увеличение на зъболекарските услуги до 50% се очаква след въвеждането на новите препоръчителни цени, които Съюзът на стоматолозите е разпратил до търговските дружества, обединяващи стоматолозите. Новите тарифи най-вероятно ще влязат в сила от началото на следващата година. Като основна причина за увеличението стоматолозите изтъкват поскъпването на консумативите, доставяни им от дистрибуторите. Нарастващите цени на електроенергията също допринасяли за скока, тъй като при практикуването на зъболекарската професия се харчели големи количества ток.


Така около Нова година българите ще бъдат „сурвакани“ с поскъпване на стоматологичните услуги между 20% и 50%. Според препоръчаните от Съюза на стоматолозите тарифи фотополимерната пломба трябва да струва не по-малко от 40 лв., докато в момента пациентите плащат за такава 25-30 лв. Металокерамиката пък трябва да стане от 180 лв. нагоре. За сравнение сега на много места такава коронка струва около 130 лв. В някои луксозни медицински центрове за такава отдавна се  искат към 220 лв., а след поскъпването логично цената й ще надхвърли 300 лв. 


Родните зъболекари ще са принудени да променят цените, по които работеха досега не само защото почти всички доставяни консумативи са вносни, но и заради забраната на европейските институции на онези от тях, които са сравнително евтини. Това налага замяната им с други, които разбира се, са и по-скъпи, обясниха стоматолози. Така например от употреба трябва да излязат сравнително евтината течност за дезинфекция на устната кухина и лекарството, чийто мирис на „зъболекар“ познаваме десетилетия наред. Излиза, че фармацевтичните компании се ориентират към по-скъпите материали, които респективно носят и по-големи и бързи печалби. 19` вече писа, че подобен мотив извади от пазара евтините лекарства като аналгин-хинина и амидофена, за да наложи медикаменти в пъти по-скъпи от тях.


„В момента повечето от стоматолозите вършат и невъзможното, за да удържат цените, защото голяма част от пациентите им не са от най-платежоспособните. Някои дистрибутори все още предлагат „под масата“ залежала продукция от евтините препарати и консумативи, но е въпрос на време тази практика да приключи“, аргументираха се пред 19` зъболекари. Те обясниха, че и сега имат проблеми с нередовното посещение на своите пациенти. Много от хората прибягвали до услугите им чак когато имали сериозни проблеми със зъбите си, тъй като цените ги възпирали да потърсят помощта им по-рано. След ценовия скок стоматолозите очакват българинът да занемари още повече поддръжката на устата си и да ходи при тях само в краен или спешен случай, когато обикновено вече е много късно.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 26 май 21:00ч.

Измет

Режисьор: Стивън Долдри, Кристън Дюрвурт
В ролите: Руни Мара Сестра Оливия Мартин Шийн Father Juilliard Вагнер Моура Хосе Анджело

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

към хороскоп хороскоп

лъв

Може би днес ще откриете нов талант у себе си


Може би днес ще откриете нов талант у себе си - този на