08.10.2008 10:15

Забраняват вноса на стари коли

Видян 1851 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Въвеждането на ограничение за вноса на стари коли у нас обсъждат депутатите от парламентарната транспортна комисията. Мярката е провокирана от драстичното нарастване на броя на автомобилите в страната. Макар че все още не е определена възрастовата граница на возилата, които ще могат да се внасят от други държави, засега народните представители са решили таванът да бъде не повече от 5 години.


Някои от избраниците дори предлагат да се забрани вносът на коли, чиято възраст е надхвърлила 3 години. „Обсъждат се всички възможни пътища за намаляването на натоварения трафик по пътищата и в големите градове, като сред мерките ще бъде сериозно ограничаване на вноса на употребявани автомобили“, заяви пред 19` депутатът от НДСВ Ботьо Ботев. Според него проблемът не търпи повече отлагане и затова се очертава промяна в закона, който да регламентира какви транспортни средства да се допускат у нас като втора ръка. До края на годината комисията щяла да излезе със свое предложение за законовите промени. При най-драстичните предложения за тригодишен таван, според Ботев трябва да се има предвид и невисокият стандарт на живот в България, който при такава мярка би направил автомобилът недостъпен за повечето българи. Задължително обаче ограничението за внос трябвало да обхване и возилата с технически проблеми, и тези, които не отговарят на евростандартите за замърсяване на въздуха. „В обсъжданите промени не се предвиждала квота за бройките, но при новите критерии със сигурност ще има“, каза депутатът, който е категоричен, че „затягане ще има“.  


За такова призова и зам.-кметът по транспорта в столицата Велизар Стоилов. „Общината е безпомощна да се справи със задръстванията“, оплака се той пред 19` и допълни, че в прерогативите на държавата е да предвиди лимит за вноса на автомобили. По думите му само тази мярка ще помогне за решаване на проблема със задръстванията в София. Стоилов даде за пример Япония, където, за да купиш нова кола, трябвало преди това да продадеш старата си на вторични суровини. „Не може да има по четири коли в семейство и да се чудиш къде да ги сложиш. Но не виждам смисъл да лобирам за идеята в НС, там има други лобита, които поддържат обратното - да се продават коли, ламарини, желязо“, категоричен е зам.-кметът.


Както е известно, през 2006 г. у нас са внесени 200 000 автомобила, през 2007 г. бройката им нараства на 450 000, а в края на тази година се очаква колите в страната да достигнат 3 000 000.



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Димитър Франтишек

Сарафов разпореди проверка на работата на прокурор от СГП

И.ф. главен прокурор Борислав Сарафов ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 07 юли 21:00ч.

Милост

Режисьор: Дестин Креттон
В ролите: Майкъл Б. Джордан Браян Стивънсън Джейми Фокс Уолтър Макмилиън Уолтър Макмилиан

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

овен

Вашето лошо настроение ще избледнее днес

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Вашето лошо настроение ще избледнее днес, когато си