Заключваните деца от Стара Загора казват, че майката много се е страхувала от външния свят

Свързани новини

17.07.2024 12:23

Заключваните деца от Стара Загора казват, че майката много се е страхувала от външния свят

Видян 391 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Шокиращ случай от Стара Загора. Две деца са били заложници в дома си в продължение на четири години. Майка им ги държала заключени. Децата – на 14 и на 17 години, не са ходили на училище и са излизали само през нощта.

Майката е с психично заболяване - имала страх от външния свят, съобщи омбудсманът на Стара Загора Иванка Сотирова. Тя каза още, че първият сигнал за случващото се е бил подаден в края на 2022 г. Водила дълга битка с институциите, за да се стигне до момента, в който децата били изведени от дома. Майката е настанена в лечебно заведение.

През 2023 г. роднина на двете деца търси помощ при Сотирова. Разказва ѝ, че борбата децата да бъдат изведени продължава от 3 години. Майката на децата отключва заболяването впоследствие, започва да изпитва страх от външния свят.

По думите ѝ Агенцията за закрила на детето, националният омбудсман, Районната прокуратура и представителите на социалните грижи в града не са реагирали на сигналите ѝ. „Нещата се решиха финално, когато събрах представителите на всичките институции при мен и буквално, с изключителна настойчивост, ги накарах да се вземе прокурорска заповед. Вече имах информация от близките, че продължават да живеят на адреса, но не допускат никой за контакт”, посочи Сотирова.

Друг проблем, с който се сблъсква омбудсманът в Стара Загора е, че в града няма детски психиатър. „Майката беше изведена и въведена за лечение. Децата са поети от близките, където са и до днес”, съобщи тя.

„Децата са в нормално психическо състояние, адекватни и много интелигентни. Имат богат речник, но все пак са десоциализирани, това е проблем. Имат огромното желание да встъпят в училищна среда. Вече успяха да вземат първите изпити за една пропусната година. През септември ще проучим как могат да вземат две години за една, за да могат да влязат в естествената си възрастова група”, отбеляза Сотирова.

Омбудсманът на Стара Загора няма контакт с майката. „Близките ѝ казват, че е излязла от болницата. Трябва да се лекува. Няма обяснение за държанието си. Децата са споделяли с мен, че тя много се е страхувала от външния контакт. Понякога са излизали нощем, за да ходят да пазаруват в денонощните магазини. Пълна изолация”, каза Сотирова.

Семейството вероятно е имало финансова помощ от близки и роднини.


 


 


 



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Мицин отпадна още в сериите на коронната си дисциплина

Мицин отпадна още в сериите на коронната си дисциплина

Петър Мицин отпадна още в сериите на ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Екшън 28 юли 22:00ч.

Леон 1994 г. ‧ Екшън/Криминале ‧ 1 ч 50 мин

Режисьор: Люк Бесон
В ролите: Жан Рено Леон Натали Портман Матилда Гари Олдман Норман Стансф

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

стрелец