Свързани новини

15.08.2014 09:40

Заливат ни евтини гръцки дини

Видян 1096 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Гръцки дини по 10 стотинки килото заливат борсите в Южна България, цената пада още повече, ако се вземат големи количества, алармираха родни производители от района на Любимец, пише "Монитор". В българската столица на дините хората се отказват да гледат сладките плодове, които им донесоха преди години голяма слава и добри доходи.



В последните три лета площите, засети с бостани, са се свили близо 4 пъти, а много хора въобще са се отказали да отглеждат дини и пъпеши. Вместо това нивите са пълни с картофи, чушки или кромид лук. За сравнение лукът върви на 50 - 60 стотинки за килограм. Цената на родната диня пък се срина до 15 ст. с тенденция да слезе и под 10 ст.



Причината е в задушаващия гръцки внос и дъмпинговите цени, на които идват комшийските дини. За тях тамошните стопани получават евросубсидии и не им пука дали ще ги пуснат на пазара за дребни евроцентове. Никой търговец при това положение не е склонен да дава исканите 20 - 22 ст., колкото според любимешките бостанджии струва килото.



В момента българската диня на едро върви по 16 - 17 ст., с цели 5 стотинки по-евтино в сравнение с миналата година по същото време, оплакват се производителите. Дори и така обаче не се купува много. Най-често се пазарят около 3 - 4 т, колкото хваща един бус. Прекупвач от Словакия, който бил редовен износител на любимешки дини, пък предложил да вземе няколко тира, но ако му ги „подарят” за смешната цена от 7 евроцента. Като няма пазар или е за жълти стотинки, любимчани масово се отказват от отглеждането на бостан.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 26 май 21:00ч.

Измет

Режисьор: Стивън Долдри, Кристън Дюрвурт
В ролите: Руни Мара Сестра Оливия Мартин Шийн Father Juilliard Вагнер Моура Хосе Анджело

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

скорпион