Зеленский твърди, че разполага с „разузнавателна информация, че по някакъв начин някои неща идват на руските пазари през Китай“, като твърди, че неуточнени „елементи от руското въоръжение идват от Китай“.

Свързани новини

03.06.2024 14:06

Жалко е, че такава голяма, независима и мощна страна като Китай е инструмент в ръцете на Путин: Зеленский

Видян 967 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 3.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Владимир Зеленский твърди, че Китай действа като „инструмент“ на Русия, като оказва натиск върху други държави да избегнат предстоящата „мирна среща на върха“ по конфликта в Украйна. Украинският лидер също така обвини Пекин, че оказва военна подкрепа на Москва, без да посочва конкретни доказателства.  

Зеленский отправи рядък дипломатически удар срещу Пекин в неделя след изненадващата си поява на Диалога Шангри-Ла - годишна конференция по сигурността, организирана от Международния институт за стратегически изследвания (IISS) в Сингапур.

„Русия, използвайки китайското влияние в региона, използвайки и китайски дипломати, прави всичко, за да наруши мирната среща на върха“, заяви Зеленский на пресконференция, визирайки организираните от Швейцария преговори по конфликта в Украйна, които са планирани за по-късно през юни.

„Жалко е, че такава голяма, независима и мощна страна като Китай е инструмент в ръцете на [руския президент Владимир] Путин“, добави украинският лидер.


Зеленский твърди, че разполага с „разузнавателна информация, че по някакъв начин някои неща идват на руските пазари през Китай“, като твърди, че неуточнени „елементи от руското въоръжение идват от Китай“.

„Ние не очакваме военна подкрепа от Китай. Никога не сме ги молили", заяви украинският лидер. „Но и не очакваме Китай да предостави отбранителна подкрепа на Русия“.


 Забележките бяха направени малко след като китайският министър на отбраната Дун Дзюн потвърди неутралната позиция на Пекин по отношение на конфликта между Москва и Киев, заявявайки, че Пекин стои „твърдо на страната на мира и диалога“.

Китай „не е предоставял оръжия на нито една от страните и има строг контрол върху износа на стоки с двойна употреба“, заяви Дун по време на речта си на конференцията Шангри-Ла по-рано през деня.

Спонсорираната от Украйна „мирна конференция“ в Швейцария ще се проведе на 15-16 юни в курорта Бургенсток край Люцерн. Въпреки че са поканени повече от 160 държави, много от тях, както се съобщава, са предпочели да се въздържат или да изпратят незначителни официални лица.


Пламен Валентинов


 



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 30 юни 21:00ч.

Невъзможно бягство 3

Режисьор: Джон Хърцфелд
В ролите: Силвестър Сталоун, Дейв Батиста, 50 Сент, Джин Тян и др.

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

водолей

Днес може да се отвори интересна възможност

Днес може да се отвори интересна възможност, като