Дизайнерката Мариела Гемишева с нов проект

Свързани новини

14.10.2024 12:07

Дизайнерката Мариела Гемишева с нов проект

Видян 328 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Инсталация-пърформанс в два часа, 18 октомври, петък, 18:00, Галерия Структура

„Изглеждам и съм“ представлява пърформанс или скулптурна композиция от живи модели, облечени в последната модна колекция на авторката от 11 силуета в една единствена конструкция с име „скафандър за ангели“, материал 100% коприна в ахроматична тоналност.

Проектът „Изглеждам и съм” е замислен като форма на представяне и „консумация“ на концептуална мода извън традиционната конвенция и функция на модния дизайн. Тук модата присъства едновременно като медия и като експериментално поле, където облеклото е само средство за игра със собствената личност или за своеобразно изследване на взаимоотношенията между личност и облекло.

В акцията присъства и емблематичен автопортрет на М. Гемишева от проекта „Out of Myself” от 2002 г., където след целенасочен флирт със собствения си дизайн стига до абсолютното освобождаване от него. Не случайно „Изглеждам и съм“ се появява 22 години по-късно като акция, изследваща така наречената устойчива или бавна мода. Себепознаването е основна функция и смисъл на съвременното етично облекло.

„Работата ми като моден дизайнер и артист е съчетание на два подхода – този на класическия моден дизайн, който обръща внимание на конструкцията на облеклото в неочакваното съчетание на материалите, спецификата на аксесоарите, цялостния имидж и подхода към подчертано скулптурната форма на облеклата или облеклото като арт обект. Те не биха могли да бъдат носени по всяко време и на всяко място. Чрез композицията и динамиката в силуетите дефилетата представляват нещо повече от просто показване на утилитарни предмети. За мен те се превръщат в пространствено и времево разгръщане на структури и материали, създаващи усещането за „„тръгнала на разходка“ скулптурна изложба'' (Лъчезар Бояджиев). Водещ принцип е играта и употребата на разнообразни елементи в дрехата, на форми и знаци от различни социални и културни пространства, нанесени


 



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.media си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бтв Синема 20 октомври 21:00ч.

Маската 1994 г. ‧ Комедия/Екшън ‧ 1 ч 41 мин

Режисьор: Чък Ръсел
В ролите: Джим Кери Стенли Ипкис Камерън Диас Тина Карлайл Питър Грийн Дориън Тайръл

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

лъв

Ще ви вълнуват най-вече лични неща


Ще ви вълнуват най-вече лични неща – собствените ви