Отбелязват 100 години от рождението на Капоти

Свързани новини

15.10.2024 11:10

Отбелязват 100 години от рождението на Капоти

Видян 91 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

По случай 100-годишнината от рождението на Труман Капоти - един от колосите на американската литература през XX век, излиза от печат ново издание на емблематичния роман „Закуска в Тифани“ (Колибри), разказ за нестихващия стремеж към свободата. Художник на новата корица е Люба Халева. „Тифани“ е изключително изискан, скъп и прочут бижутериен магазин в Ню Йорк, който се превръща в истинска легенда, и то в световен мащаб, след публикуването на романа на Труман Капоти през 1958 година. Книгата става знаково произведение за големия писател и го превръща в жив класик. Главната героиня Холи Голайтли (името означава „стъпваща леко“) обича да ходи в „Тифани“, защото там всичко е тъй красиво. Холи, ефирна като името си, преминава през живота с лекотата на безименната котка, намерена от нея, но въпреки усилията ѝ да живее само в днешния ден, тя носи неизбежния отпечатък на своето минало като всички хора на този свят.


Романът получава такава известност, че бижутерийният магазин започва да се рекламира чрез него и чрез едноименния филм на режисьора Блейк Едуардс, чийто сценарий е написан от Капоти. Изпълнението на Одри Хепбърн в „Закуска в „Тифани“ се смята за най-доброто в цялата ѝ кариера. Филмът получава невероятен отзвук, отнася голям брой номинации и „Оскари“ и е признат за една от класиките на века. Роден в Ню Орлиънс, Труман Капоти  (1924–1984) създава първите си разкази на 8-годишна възраст.


В детските си години бъдещият писател се сприятелява с Харпър Лий, авторката на „Да убиеш присмехулник“, която го използва като прототип за образа на Дил в световноизвестния си роман. Капоти печели международна известност с романите „Други гласове, други стаи“ и „Арфата на тревите“, с много разкази, есета, репортажи, киносценарии, както и с документалния шедьовър „Хладнокръвно“  - първообраз на жанра „истински престъпления“. Неговата визитна картичка са изяществото на езика, мекотата на повествованието, проникновените образи, в по-голямата си част почерпани от собствения му живот. На 20 октомври от 19:00 ч. в рамките на специално събитие от програмата на Синелибри ще се състои честване на 100-годишнината и празнично излъчване на кинокласиката „Закуска в Тифани“ в сътрудничество с Fashion Days.




























Добави в:

Facebook facebook.com

19min.media си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Либия възобновява производството на петрол

Либия възобновява производството на петрол

По данни на Националната петролна ...

реклама

към тв програма тв програма

бтв Синема 20 октомври 21:00ч.

Маската 1994 г. ‧ Комедия/Екшън ‧ 1 ч 41 мин

Режисьор: Чък Ръсел
В ролите: Джим Кери Стенли Ипкис Камерън Диас Тина Карлайл Питър Грийн Дориън Тайръл

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

риби

Избягвайте разговорите на политически теми

Избягвайте разговорите на политически теми. В