Церемония по награждаване и премиера на филма на 25 октомври

Свързани новини

03.09.2024 10:30

Съседната стая на Педро Алмодовар с прожекция в НДК

Видян 659 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Церемония по награждаване и премиера на филма на 25 октомври

Първият англоезичен филм на безподобния киномагьосник Педро Алмодовар ще има ексклузивна премиера у нас броени дни след премиерата си във Венеция. Испанско-американската камерна драма е изключително поетична и просветляваща история за смисъла на живота и смъртта, за стойността на приятелството и емпатията в критични моменти. Главните роли  са поверени на две възхитителни актриси – Тилда Суинтън и Джулиан Мур!

„Съседната стая“ ще украси празничната церемония по награждаване на Международния кино-литературен фестивал Синелибри 2024. Тя ще се проведе на 25 октомври от 19:00 ч. в зала 1 на Националния дворец на културата в присъствието на престижното международно жури. Адаптация по роман на Сигрид Нунес, филмът изследва противоречивата тема за евтаназията, но се усеща като апология на живота и силата на човешкия дух. Близки приятелки в миналото, с времето Ингрид и Марта са се отчуждили - едната се е отдала на писането, другата е избрала професията на военния репортер. След години двете се срещат отново при неочаквани обстоятелства. Вглеждайки се в отношенията помежду им, „Съседната стая“ рисува вълнуващ и провокативен портрет на нашето съвремие и неслучайно е номиниран за наградата „Златен лъв“. Както може да се очаква, носителките на „Оскар“ Джулиан Мур („Краят на аферата“, „Часовете“) и Тилда Суинтън („Орландо“, „Майкъл Клейтън“) са блестящ тандем.

Режисьор, сценарист, писател и продуцент, Педро Алмодовар има внушителен набор от киноотличия в кариерата си, в т.ч. „Оскар“, „Златен глобус“, „Сезар“, „Златна палма“, а през 2019 г. на фестивала във Венеция му беше връчена награда за цялостно творчество. Филмите му се занимават с проблемите на идентичността, приятелството, страстта, семейството и майчинството. Действието обикновено се развива на фона на определени социални и политически трансформации, героите са психологически достоверни, диалозите са пиперливи, а декорите и цветовете са истинска поезия. Алмодовар е майстор на сложните емоционални лабиринти и жизнеутвърждаващата мелодрама. Неотдавна на български език излезе неговият сборник с разкази „Последният сън“ – изкусна и многолика кратка проза, написана с кинематографична стегнатост, експресивност и тънък хумор. Фрагментирана автобиография на един оригинален творец, страстно отдаден на изкуството!

Билетите за националната премиера на „Съседната стая“ в зала 1 на НДК са на цени от 16, 18 и 20 лв. и тръгват в продажба на 3 септември. 


БИЛЕТИ ТУК


„Съседната стая“ се разпространява от „Александра Филмс“.

Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Министерство на културата, ИА „Национален филмов център“, Столична община, Община Пловдив, Фонд „Култура“ на Община Варна, Община Бургас, Община Велико Търново, Община Габрово и в партньорство с Регионална библиотека „Захарий Княжески“, Община Стара Загора.

Фестивалът е част от Календара на културните събития на Столичната община за 2024 г. Програмата се осъществява с изключителното партньорство на УниКредит Булбанк и в партньорство с NESCAFÉ® Dolce Gusto, Schweppes, Fashion Days, Дерматологични лаборатории Avène, TatraTea, Kaufland България, #ПромениКартинката и множество съмишленици и партньори. Официални превозвачи на фестивала: Moto-Pfohe, Bulgaria Air.


Уебстраница: www.cinelibri.com









Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Волен Сидеров

Партиите Атака и Булгари се регистрираха за изборите в ЦИК

Работата на ЦИК е възстановена и днес без ...

реклама

към тв програма тв програма

Кино Нова 08 септември 21:00ч.

Мъжът със златния пистолет

Режисьор: Гай Хамилтън
В ролите: Роджър Мур, Кристофър Лий, Брит Екланд

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

везни