20.10.2008 18:47

Валя Балканска пее пред "Св. Йоан Ролски"

Видян 3993 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Валя Балканска изви уникалния си глас пред българската църквата „Св. Йоан Рилски” в Атина. Повод за това бе храмовият празник, преминал под егидата на вестник „Български Новини”. Да уважат събитието се събраха десетки наши сънародници, работещи в южната ни съседка, както и посланикът ни в Гърция Н. Пр. Андрей Караславов.


Валя Младенова Балканска е може би най-популярната българска народна певица. Започва през 1960 г. като солистка в Държавния ансамбъл за народни песни и танци "Родопа" - Смолян.


В репертоара ѝ, представян по цял свят, влизат песни като "Шар планино", "Девойко, бално ли ти е", "Триста са пушки пукнали", "Хайдути не се молеха", "А бре, юначе лудо и младо", "Горо ле, горо зелена", "Майчинко, стара майчинко", но най-известното ѝ изпълнение е "Излел е Делю хайдутин". Тази песен в нейно изпълнение е повод за национална гордост, след като през 1977 г. неин запис е включен в Златната плоча, изпратена в космоса с двата американски космически кораба Вояджър, които през 2004 г. напуснаха пределите на Слънчевата система.


По повод 60-тата си годишнина и за изключителни постижения в областта на певческото изкуство, през 2002 г. Валя Балканска е наградена с орден "Стара планина" [1]. Номинирана е за държавната награда "Св. Паисий Хилендарски" за 2005 г. [2]. През декември 2005 г. народната певица получава своята звездна плоча в българската Алея на славата[3],[4]. За нея дъщерята на Николай Хайтов, Елена Хайтова, пише книгата си "Сама сред звездите".



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Четвъртфиналите на Евро 2024

Четвъртфиналите на Евро 2024

Ясни са всички четвъртфинали на ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 07 юли 21:00ч.

Милост

Режисьор: Дестин Креттон
В ролите: Майкъл Б. Джордан Браян Стивънсън Джейми Фокс Уолтър Макмилиън Уолтър Макмилиан

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

риби

Днес наблегнете върху разрешаването на отдавна отлагани задачи

Днес наблегнете върху разрешаването на отдавна