28.01.2009 09:43

Ferrari - италианско съвършенство за колекционери

Видян 1758 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Едва ли съществуват аргументи, които да оспорят лидерството на италианците при тузарските спортни возила. Ако конкурентите им се открояват с по една или две марки на световния пазар, то традициите на Ботуша раждат съвършенство от десетилетия насам и диктуват модните тенденции в класа на автоадреналинките. Въпреки големия брой на италианските производители, сред които се открояват такива като Бугати и Мазерати, едва ли има платежоспособен ценител на автомобилната мощ, който да няма в гаража си някой „бик“ или „конче“. Малцина са обаче са тези, които са прибавили към колекцията си екземпляр от лимитираните серии на емблематичните марки Ламборгини и Ферари. Често при пресяването се изготвя досие на кандидат-собствениците с редица критерии, сред които да са притежавали автомобил от марката и за поддръжката му да са прибягвали само към услугите на оторизиран представител. Поръчките обикновено се правят няколко години преди колата да излезе от завода.


Така например едва 20 са гордите собственици на спечелилото приза за най-добър дизайн Ламборгини Ревентон. 12-цилиндровият двигател на чудовището е с впечатляващия обем от 6,5 литра и генерира мощност от 650 к.с. Мускулестият „бик“ се изстрелва до 100 км/ч за 3,4 сек. и може да ви понесе с 340 км/ч. Всяко от оборудваните с 18-цолови джанти колела се задвижва поотделно. Биксеноновите фарове, разпределянето на спирачното усилие и тракшън контролът са сред сред стандартните екстри за модела. Интересното е, че тази седмица се появи информация, че едно от десетте изтъргувани в САЩ возила е обявено за продан. Дилърът Silicon Valley Auto Group в Лос Гатос, Калифорния пусна екземпляр от 2008 г., чиято цена обаче не фигурира в обявата.


Истинска рядкост е също така да срещнеш по пътищата кръстения на създателя на Ферари модел Енцо. В интернет форумите могат да се прочетат разкази, в които емоционално е описана срещата с „расовия жребец“. Продукцията на този автомобил стартира през 2002 г. и приключва 2 години по-късно, като общо 399 бройки излизат от завода. Под капака на Ферарито се крие 6-литров агрегат с 12 цилидъра и мощност от 660 к.с. Спортистът прекосява разстоянието от четвърт миля или около 400 м, което се изминава при драг състезанията за завидните 10,8 сек. Ако случайно попаднете на обява за продан, няма да видите цена на Енцо на старо под 2 млн. лв. И въпреки тлъстата сума, офертите изчезват след няколко часа, защото баровците само това чакат – да прибавят поредната безценна придобивка към колекцията си.



Етикети
,
Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 30 юни 21:00ч.

Невъзможно бягство 3

Режисьор: Джон Хърцфелд
В ролите: Силвестър Сталоун, Дейв Батиста, 50 Сент, Джин Тян и др.

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

дева