Свързани новини

25.08.2019 09:45

Капка, проектирана от Десислава Димитрова

Видян 3368 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Базираната в София архитектурна фирма Delinear Ltd изобрети Капка - концепция, която е спечелила награди и представлява ресторант по лифтова линия в небето над София, отиваща към Телевизионната кула.

Проектът е възникнал преди няколко години, когато са се сетили за  стария кабинков лифт от Княжево към Копитото., който всъщност е първият създаден лифт в България през 1962 година. Той спира да функционира след началото на демократичните промени през 1991 година. От него остават бетонните пилони и сградата на основната станция на лифта. Въпреки това именно от тази позиция гледката към София не се е променила и тя е забележителна.

Авторката на проекта архитект Десислава Димитрова споделя, че за този проект не е имала определен клиент, освен самата себе си. "Бях мотивирана да съхраня и възстановя едно от най-ценните преимущества на нашия град - близката връзка между хората, планината и водата, която извира от нея. София е древно местообитание, изгарадено около няколко горещи минерални извора в основата на планината, които се използват и до ден днешен. В повечето случаи архитект се заема с даден проект, за да изпълни поръчка, желанията и нужди на определен клиент. В този случай аз създадох проекта, за да може обществото да се наслаждава на един разпознаваем символ на града, пътувайки с него и изпитвайки чисто лични преживявания. Основната идея е да се трансформира функцията на лифта като средство за масов транспорт от точка А до точка Б в метафорично духовно и емоционално издигане. Искам да предложа на гражданите и гостите на столицата едно трансформиращо или най-малкото емоционално преживяване. Чрез едно такова пътуване човек да преоткрие себе си през любов, рефлексия, съзерцаване, общуване, вдъхновение или изненада. За тази цел стандартните кабинки на лифта се превръщат в луксозен ресторант, където поръчките се приемат преди да сте наели съответната кабинка и след това гостите остават с прясно приготвената си храна и напитки за времето на пътуването. Самият лифт трябва да се движи значително по-бавно от стандартния. Пътуването трябва да продължи поне час, за разлика от сегашното време 20 минути. Изумителната гледка, комбинирана с тишината и спокойствието, ще позволи на пътуващите /компания или сам човек/ да възприемат времето по различен начин от основното му значение. Кабинките ще бъдат във формата на водна капка с отразяваща външна повърхност, осигурявайки лично пространство на гостите, докато изпитват концепцията за вода, чистота и яснота. Основната конструкция е метална със стъклена външна повърхност, покривайки вътрешността, която е сферична с окачен таван, със светещи елементи и равен под. Името на проекта Капка именно зари кабинките във формата на водна капка. Директната препратка към водата е ясна, но подтекстът е свързан със спокойствие и чистота. Откривайки същността на искреността  и любовта, да допринесеш за по-добро бъдеще" .

Архитект: Десислава Димитрова

Визуализации: K.Krumov

image © K.Krumov 



Етикети
, , , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

лъв