Lotus Emira едва се появи на пазара, но работата по изцяло електрическия модел, който ще го замени, вече напредва. Понастоящем известен само с вътрешния дизайнерски код Type 135, двуместният спортен автомобил ще бъде ясно насочен към частта от пазара, с която британският производител е най-свързан. По принцип това е електрически наследник на Elan и Elise.

Свързани новини

18.05.2023 09:55

Lotus Type 135 е електрически автомобил, за който си заслужава чакаш

Видян 13738 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Lotus Emira едва се появи на пазара, но работата по изцяло електрическия модел, който ще го замени, вече напредва. Понастоящем известен само с вътрешния дизайнерски код Type 135, двуместният спортен автомобил ще бъде ясно насочен към частта от пазара, с която британският производител е най-свързан. По принцип това е електрически наследник на Elan и Elise.

Докато Lotus планира да проектира своите SUV и седан в Германия и да ги произвежда в Китай, марката разработва Type 135 във Великобритания и възнамерява да произвежда модела в дългогодишния си дом в Хетъл, първоначално заедно с Emira. Спортният автомобил ще бъде първият модел, който ще използва новата платформа LEVA на Lotus - това е Lightweight Electric Vehicle Architecture - която съчетава структура от слепен алуминий с така наречената "гръдна батерия", монтирана зад пътническото отделение, а не под пода. Подрама от лят алуминий зад нея служи като монтажна точка за задното окачване с управляеми рамена и двигателя.


Според вътрешни източници на Lotus Type 135 ще използва един аксиален двигател с мощност до 470 к.с., който ще задвижва задните колела. Енергията ще се осигурява от пакет батерии с капацитет 66,4 kWh. Платформата LEVA ще поддържа и по-мощна конфигурация с два двигателя и задвижване на всички колела, но тя е запазена за по-голям и по-скъп модел.

Опростена, с допълнителна лекота

Версията Type 135 ще бъде най-леката и най-простата - две класически качества на Lotus. Въпреки че масата на акумулаторната батерия означава, че той ще тежи повече от своите предшественици с бензинови двигатели, все пак се очаква Type 135 да достигне тегло под 3300 кг. Той ще бъде пуснат на пазара като купе през 2025 г., а по-късно ще бъде последван от роудстър.

Дъщерното дружество на Renault Alpine също планира да използва платформата LEVA като основа за следващото си поколение електрически спортен автомобил, който компанията се надява да продава в Щатите. Филип Криф, наскоро напусналият шеф на отдела за научноизследователска и развойна дейност на Ferrari, ще разработи тази версия, така че ще можем да изпитаме един и същ основен пакет в две различни форми.

Що се отнася до името, то би могло да се крие на пръв поглед, като се има предвид необходимостта на британската марка да започва всеки модел с буквата Е. Добавете я към LEVA и ще получите Eleva, което на няколко романски езика означава "повдигам".


 Източник: caranddriver.com



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.media си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 13 октомври 21:00ч.

Вън от пещта 2013 г. ‧ Трилър/Екшън ‧ 1 ч 56 мин

Режисьор: Скот Купър
В ролите: Крисчън Бейл Ръсел Базе Кейси Афлек Rodney Baze Jr. Уди Харелсън Харлан Дегроат

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

скорпион