19.11.2016 09:01

Мини-хижа в суровите Алпи издържа на ветрове със скорост 200 км/ч

Видян 2113 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Алпинистите, преминаващи през суровите, но магично красиви пейзажи на Националния парк Триглав в Словения, могат да разчитат на уютно ново убежище за подслон от природните стихии. Дизайнерски екип, ръководен от архитект Дарко Берник, е заменил стария и грохнал заслон-бивак от 1936 г. с нова конструкция, подобна на камбана, която може да издържа на ветрове със скорост 200 километра в час. Обновеният алпийски заслон, наречен Bivak II Na Jezerih, е създаден чрез над 600 часа доброволен труд от планинари и алпинисти, съобщава Greentech.bg.


Инженер и планинар, Карло Коренини е проектирал оригиналния заслон-бивак през 1936 г. Постижението му е впечатляващо – постройката е устояла на тежките условия в продължение на 80 години, въпреки своята проста конструкция. Новата обновена и подобрена “Bivouac II” е копие на старата мини-хижа, която е издигната и дарена на Словенски планинарски музей. Новата хижа с форма на камбана е донесена по въздух до мястото си и е изградена така, че да е възможно най-лесно да се поддържа. Тя е в състояние да издържи свирепите натоварвания на ураганни ветрове и тежък сняг.


Лазерно изрязани и предварително огънати алуминиеви плочи са използвани за облицовката на заслона. Избрани са заради тяхното присъщо съчетание от естетика и издръжливост. Стъклопакети с превъзходна изолация формират прозорците, за да има много светлина в мини-хижата. Дървената вътрешна облицовка създава уют. Помещението с площ от по-малко от девет квадратни метра побира шест души и има сгъваема маса, припокриващи се пейки, място за съхранение, както и други елементи за уютен и сравнително удобен престой.



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 09 юни 21:00ч.

Ятаган

Режисьор: Andrey Andonov
В ролите: Любомира Башева Mila Николай Илиев Omar Мариан Вълев Inspector Rangel Kostov Ирена Милянкова Barumova

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

стрелец

Денят не се отличава с някакви съществени събития

Денят не се отличава с някакви съществени събития, ще