Свързани новини

20.04.2020 10:04

Пандемията ускори замяната на хора с роботи

Видян 2680 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна



В бъдеще роботите ще заменят много хора на работните им места, а пандемията от коронавирус ще ускори този процес, сочат прогнозите на анализатори, на които се позовава репортаж по темата на BBC, предаде technews.bg.

В условията на пандемия големи и малки компании разширяват използването на роботи, за да постигнат социална изолация и да намалят броя на служителите, които физически трябва да присъстват в офисите и предприятията. Роботите се използват също за дейности, които служителите не могат да извършват у дома.

Така например, Walmart, най-големия търговец на дребно в САЩ, използва роботи за почистване на подове. В Южна Корея пък роботи измерват температурата на хората и осигуряват дезинфекция на ръцете. UVD Robots, датски производител на роботи за ултравиолетова дезинфекция, изпрати стотици свои устройства на болници в Китай и Европа.

В друг сценарий роботизирани „совалки” доставят храна от магазини и ресторанти до домовете на хората. Вериги за бързо хранене като McDonald’s вече тестват роботи в ролята на готвачи и сервитьори.

Здравни експерти смятат, че мерките за социално дистанциране трябва да продължат и през 2021 г. На този фон роботите могат да станат още по-търсени. След като една компания инвестира в замяна на служител с робот, е малко вероятно някога да върне човека на същото работно място.

През 2017 г. анализаторите от McKinsey изготвиха доклад, който прогнозира, че една трета от американските работници ще бъдат заменени с роботи и автоматизирани устройства до 2030 година. Но събития като пандемията могат значително да ускорят този процес.


снимка: CC0 Public Domain


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

рак