Свързани новини

04.07.2013 15:29

Почина бащата на компютърната мишка

Видян 1898 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Изобретателят Дъглас Енгелбарт, създателят на компютърната мишка, е починал на 88-годишна възраст, съобщават световните медии.  Енгелбарт разработва своята компютърна мишка още през 60-те години на миналия век. Устройството, което той създава тогава представлява дървена кутия с две големи метални колела, които определя като „X-Y индикатори“. Първата мишка била снабдена само с един бутон. Идеята на му да използва джаджа, която е извън кутията на самия компютър, за да се управлява той, е изпреварила значително времето, в което е живял.


Инженерът пионер в информатиката е роден на 30 януари 1925 г. в Орегон. След като през 50-те години на миналия век следва електроинженерство и информатика, той се установява в Калифорния и работи като изследовател в Станфордския научен институт.


Идеята за създаването на подобно устройство се ражда още през 1951 г. Разработването на принципа на работа отнема на Енгълбърт повече от десетилетие в упорити проучвания.  Патентът за мишката е внесен през 1967 и получен през 1970 г. Представянето на неговото изобретение става на 9 декември 1968 г. пред хиляда души в Сан Франциско по време на конгрес. Събитието е наречено "майката на всички демонстрации". Дъглас Енгълбърт не знае кой точно дава странното наименование на устройството. "Уредът изглеждаше като мишка с опашка и на някого в лабораторията му хрумна да го наречем "мишка", обяснява изобретателят.


По-късно Станфордския изследователски институт продава лиценза на "Епъл" за 40 000 долара, а компанията пуска първата си мишка за търговски цели с компютъра "Lisa" през 1983 г. До края на кариерата си Енгелбарт трудно намира финансиране за работата си и преживява разочарование от това, че не може да реализира идеите си. Дъглас Енгълбърт е автор на 21 патента. Неговата научна група разработва и предшественика на интернет Arpanet. Работата на Енгълбарт води до появата на графичния интерфейс, текстовия редактор, видео и телеконферентните връзки. През 2000 г. Енгълбърт е удостоен с Националния медал за технологии, което е най-високото отличие в тази област.


През 1972 ученият Бил Инглиш направил подобрения в мишката на Енгелбарт и заменил външните колела с топче, което се движело във всички посоки. Това била първата мишка с топче в света. Вида на днешните мишки е дело на инженера и часовникар Андре Гиняр и проф. Жан-Даниел Нику. Тяхната идея включвала едно твърдо гумено топче и три бутона. Този вариант бил хит, докато през 90-те не се появила мишката със скрол бутон. Първият модел оптична мишка пък се появил през 80-те и е дело на Стив Кирш. През 1998г. се появява и лазерната мишка. Тя обаче достига до масовия потребител едва през 2004, когато от Logitec представят своя модел MX100.



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 30 юни 21:00ч.

Невъзможно бягство 3

Режисьор: Джон Хърцфелд
В ролите: Силвестър Сталоун, Дейв Батиста, 50 Сент, Джин Тян и др.

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

риби