Свързани новини

24.09.2019 13:09

Представиха първото мобилно приложение против домашното насилие

Видян 2145 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

   Първата мобилна апликация в Източна Европа, бореща се против домашното насилие над жени и деца беше представена на специално събитие в галерия Nova Art Space в София.


Мобилното приложение “За теб” е създадено специално за нуждите на засегнатите в България, обединява всички организации в страната, правейки процеса за намиране на помощ и информация, както по-бърз, така и по-лесен. Апликацията вече е налична за Android и iOS. Тя предоставя максимално удобство на потребителите, които могат само с един клик на телефона да се информират или да потърсят помощ. Приложението е финансирано от лондонската фирма PremFina, а идеята за неговата реализация е на българския топ-модел Ивелина Чоева, която създаде сдружение „Помощ за теб“.


Редица популярни личности от всички сфери на обществения живот в България вече заявиха своята подкрепа за „За теб“. Сред тях е и поп изпълнителката Жана Бергендорф, която също е сред жертвите на домашното насилие. Жана поздрави гостите с две свои изпълнения и заяви, че ще продължи да прокламира каузата. Към всички присъстващи на събитието се обърна и Геновева Тишева, член на Комитета на ООН за премахване на дискриминацията срещу жените. Многократно награждаваната в България и чужбина, както и носителка на европейски и световни титли, балерина и хореограф Александра Драгова представи специален танцов пърформанс, с който подкрепи старта на „За теб“. Художничката Надежда Ламбрева пък показа своя картина инспирирана от идеята на мобилното приложение. По повод събитието, известния български фотограф Васил Германов засне специална фотосесия с участието на Анита Ушакова.


12-те актови фотографии на женско голо тяло направиха своята премиера в галерия Nova Art Space. В края на вечерта бе обявено, че те ще бъдат продадени на търг, като средствата от продажбата им ще отидат в подкрепа на “Женско сдружение Екатерина Каравелова” гр.Силистра, което подкрепя и настанява жени и деца претърпели домашно насилие в България. Забележителните предимства на приложението го превръщат в предпочитан избор за различен тип потребители. Апликацията може да се използва на български и английски език. Съдържа полезна информация не само за лицата пострадали от домашно насилие, но и за техните близки и приятели. Друга ключова секция е локализация на жертвата, както и на най-близките центрове за подкрепа според местоположението. Национални, 24 часови линии за помощ, както и бърз бутон за набиране на тел.112 също присъстват в  мобилната версия на „За теб“.


В апликацията ще намерите още тест, състоящ се от 13 въпроса, подготвени от специализиран психолог, целящи да намерят отговор дали дадено лице е под форма на домашно насилие. В секцията „Моят дневник” ще може да се проследява, записва и документира всякакъв вид насилие. Всички тези удобства, съчетани с максимално лесния за използване интерфейс, правят апликацията изключително лесна и полезна за всеки, независимо къде се намира. Приложението разполага и с образователни материали относно различните форми на домашно насилие, видовете подкрепа, онлайн ръководство за сигурност и съвети за напускане на насилствена връзка. Статистика от международни организации потвърждава, че всяка четвърта и дори всяка трета жена в България е жертва на домашно насилие. Това са 1 милион българки. 70 на сто от жените в 8 държави от Източна Европа са били жертви на сексуален тормоз, преследване, домашно насилие или други форми на насилие от 15-годишна възраст. 60 на сто от жените казват, че са били подложени на психологически натиск. 23 на сто - че са били физически и сексуално малтретирани от партньора си. Днес, повече от 50% от жените са убити  умишлено от интимните си партньори или членове на семейството. На всеки час, 15 жени в България стават жертви на домашно насилие. Екипът на „За теб“ си поставя амбициозни цели пред себе си и смята да създаде специализирани програми за менторство, да събира доброволци, да оказва дневна подкрепа, а засегнатите от насилие ще могат да разчитат и на правна и психологическа помощ. От сдружението ще търсят подкрепа и от  други неправителствени организации в България и по света, които работят в тази сфера.

 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.