26.02.2018 11:42

Роботи и дронове носят храна от полето право в дома

Видян 2196 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Роботи и дронове могат да отглеждат и да ни носят чиста, „домашна” храна, отгледана от самите нас в избрани от нас градини, до градските ни домове, за да се храним с екологично чиста и здравословна храна, без да се откъсваме от динамичния градски живот и професията си.


Роботите, въоръжени с изкуствен интелект и автономни енергийни ресурси, могат да обработват полята и да берат узрелите плодове и зеленчуци. След тях ролята на дроновете е да доставят свежата храна право на трапезата ни. Концепцията, наречена Joypol Agrobot, е разработка на българските иноватори арх. Димитър Паскалев и Красимир Мандаджиев.


Joypol Agrobot е визия за бъдещето на устойчивото земеделие. Нуждата от подобно решение е породена от цялостното откъсване на хората, особено в големите градове, от екологичната и здравословна храна.


Все по-голяма част от жителите на света обитават големите населени места. Те се сдобиват с храна от големи супермаркети. Плодовете и зеленчуците по рафтовете са резултат от изобилно подхранване на земята с изкуствени торове, третиране с пестициди, обработка с мощни консервиращи препарати и продължително транспортиране.


Красиви на вид, повечето плодове и зеленчуци са загубили своя естествен вкус. Мнозина се оплакват, че ядат „пластмасови” домати и ягоди. Наред с неприятния си вкус такава храна е и вредоносна за здравето на хората.


Отглеждането на собствена, екологично чиста храна е мечта за все повече обитатели на големите градове. Спомените за вкусотиите от бабините градини извикват носталгия. Някои решават това предизвикателство чрез градско земеделие. Други напускат големия град и се завръщат към природосъобразния живот в малки общности.


Мнозина обаче не искат да се разделят с текущия си живот – те не мечтаят да копаят земеделски земи, нито да сменят средата си, а най-малко – да се простят с професията и клиентите си. Joypol Agrobot е замислен като техен „личен земеделец”.


Роботът може да се управлява дистанционно, чрез 3D очила и сензори за движение. Посредством очилата за виртуална реалност хората могат, без да мърдат от дома си или офиса си, да наблюдават и контролират роботизираната обработка на нивата – да копаят, садят, плевят, берат. Разбира се, съвременното развитие на изкуствения интелект позволява това да се случва и напълно автономно, без човешката намеса.


Корпусът на машината е покрит с фотоволтаични клетки. Това му осигурява енергийна независимост. Клетките генерират най-много енергия през светлата част на деня – именно когато е и подходящото време за обработка на градината. Заедно с това всеки робот разполага и с батерии, които се зареждат от PV клетките. Те осигуряват енергия за дните с по-малко слънчево греене.


Кутии за събиране на узрелите плодове и зеленчуци, земеделски сечива и, разбира се, роботизирани ръце, допълват арсенала на робота-земеделец.


С помощта на такъв роботизиран асистент всеки градски жител би могъл да отглежда храна в своя градина с предпочитаните от него плодове, зеленчуци, овошки. Това означава също всеки сам да избере терена, на който ще отглежда храната си. Той има свободата сам да реши дали да третира растенията с определени химикали (тор, пестициди) и колко.


След добре свършената работа на полето идва време дрон да вземе храната и да я достави от градината право до дома, директно на трапезата. Предвид нарастващата подемна мощ на съвременните дронове – VTOL машините могат да вдигат и превозват до 4 тона – за летящия апарат няма да е проблем да достави реколтата, колкото и изобилна да е тя. По-предприемчивите граждани биха могли дори да продават част от продукцията си на съседи или пък на фермерски пазари.


 


Източник: GreenTech.bg



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

лъв

Днес фокусът ви може да се измести към практичните аспекти


Днес фокусът ви може да се измести към практичните