10.02.2017 10:17

Соларен път се разтяга насред селските райони в Джорджия

Видян 1525 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Път със соларна настилка, дело на Wattway, вече има и в САЩ – той се намира в селските райони на западна Джорджия. Фондация „Ray C. Anderson“, наречена на пионера в устойчивото производство Рей Андерсън, започва изпитания на технологията за чиста енергия чрез 28-километров участък от път, върху който наскоро бяха инсталирани над 53 кв. м. соларни панели от Wattway. Мястото се намира в близост до границата между Джорджия и Алабама.


Част от междущатския път номер 85 в Джорджия е наречен на Андерсън. Този път обаче генерира над пет милиона тона въглероден диоксид годишно само в тази си част. Това e накарало семейство Андерсън да смята, че оставяйки името на своя знаменит родственик на това място е някак неуместно и определено не е признак на уважение към неговото наследство. Затова те започнали да издирват различни чисти технологии, свързани с пътищата. Наред със соларната настилка отсечката се отличава и с други „зелени“ функции. Така например там има зарядна станция за електромобили, както и система за автоматично тестване и балансиране на налягането в гумите, което е от значение за подобряването на горивната ефективност.


Първата, пилотна част от соларната настилка по пътя ще се намира близо до Посетителския информационен център на Джорджия в Уест Пойнт. Според Wattway, средният очакван добив от плотната инсталация ще е около 7000 киловатчаса на година, което ще подпомогне захранването на центъра.


Това обаче е само началото. Фондацията планира да изгради по пътя и био-канали: плитки отводнителни канавки, засадени с местни растения, които да улавят замърсителите от водата по време на дъжд. В пространството вдясно от пътя ще се изгради 1 MW соларна инсталация. В момента се подготвя теренът за нея.


Изпълнителният директор на фондацията Али Кели за деня, когато магистралите ще „служат като електро-мрежа за енергията за бъдещето“. И тя вярва, че този ден ще дойде по-рано, отколкото можем да си представим.


Източник: Greentech.bg.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

близнаци