21.05.2009 17:02

Употребата на ПОС терминала

Видян 5271 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Обикновено около празниците сме свикнали да наблюдаваме драстични промени в начините на разплащане на българина. Напоследък обаче прави впечатление, че броят на плащанията на ПОС терминали нараства не само по празниците. Това се дължи от части на факта, че носенето и съхраняването на дебитна или кредитна карта е по-лесно, отколкото носенето и съхраняването на пари в брой. Също така  може да се отбележи и фактът, че се увеличава броят на магазини и заведения, където може да се плаща с карта.


Плащането на ПОС за клиента премахва неудобството от търсене на банкомат и носене на големи суми в брой. Допълнителният плюс е, че при плащанията на ПОС терминали за разлика от тегленето на пари в брой от банкомати няма такси, или ако има, то те са значително по-малки.


Наличието на ПОС терминал в даден магазин, хотел, ресторант или друг търговски обект вдъхва допълнително доверие и автоматично вдига качеството на предлаганата услуга. Клиентът се чувства специален, дори при покупка на обикновен продукт от ежедневието. Все повече хора предпочитат да използват карта вместо да носят пари и по този начин да се притесняват излишно. Но спокойствието от липсата на прекомерно големи суми в брой е още по-важно и за самия търговец – а това се гарантира най-лесно посредством безналичните разплащания извършени на ПОС терминал.


За търговците има редица ползи от инсталирането на ПОС терминал, като отчетност на плащанията, сигурност на средствата, намалено количество пари в брой и управление на паричния поток. Плащанията с ПОС улесняват осчетоводяването на бизнеса и предпазват от кражби на суми в брой. При наличието на виртуално банкиране, търговецът може да заяви и плати поръчка директно от търговския обект, тъй като по текущата му сметка се трупат плащанията от клиенти. Също така, плащането с карти подпомага търговеца при разработването на лоялни програми и сегментиране на клиентската база. Наред с тези предимства, бихме изброили редица други, ползата от които ще бъде осезаема при масово ползване на услугата безналично плащане. За осъществяването на тази цел, търговците са тези, които запълват веригата и предоставят възможността на своите клиенти да ползват модерна и удобна услуга с добавена стойност, за разлика от обикновеното разплащане и своевременно изчерпване на взаимоотношенията между търговец и клиент.


Напоследък повечето банки в България предлагат инсталиране на ПОС терминали за приемане на картови плащания при продажба на стоки и услуги. Това означава, че представители на дадена банка инсталират самото устройство и обучават служителите как да боравят правилно с него като приемат плащания с дебитни/кредитни карти и осигуряват безплатна поддръжка. Някои банки или институции, издаващи картови продукти дори правят за своя сметка различни промоции, като по този начин стимулират използването на дебитните и кредитните карти от клиентите.


Допълнително удобство, което някои банки предлагат на търговците, които инсталират ПОС устройства в обектите си са преференциални условия по някои банкови продукти, като например фирмен овърдрафт, предлаган от ПИБ и ОББ. Лидерите в инсталацията на ПОС терминални мрежи у нас са ОББ, ПИБ, Пощенска банка, Булбанк, ЦКБ.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 26 май 21:00ч.

Измет

Режисьор: Стивън Долдри, Кристън Дюрвурт
В ролите: Руни Мара Сестра Оливия Мартин Шийн Father Juilliard Вагнер Моура Хосе Анджело

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

рак

Ще държите и ще търсите личното уединение

Ще държите и ще търсите личното уединение. Днес ще сте