05.11.2008 09:48

16 часа от денонощието без джипи

Видян 1902 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 4.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Българинът ще трябва сам да търси спасение за болежките си през 16 часа от денонощието. Мрачната перспектива придобива все по-реални очертания, след като личните лекари поискаха да предоставят пълния си пакет от услуги в рамките на едва 8 часа. Предложението отправи Сдружението на общопрактикуващите лекари. С налагането му на практика хората, които се нуждаят от своя лекар, остават през две трети от деня и в съботите и неделите на произвола на съдбата. Логично пациентите ще наблегнат на телефонните консултации. Докторите настояват обаче право на такива да се даде в рамките на 4 часа. Така щели да покрият грижата за пациентите си в 12 часа от денонощието. Това обаче би било директно нарушение на закона, който предвижда джипитата да са на разположение на гражданите през цялото денонощие. Така в 16 часа от денонощието семейните лекари ще препращат хората в нужда към клиники, с които са сключили договор за обслужване на пациентите им срещу 12 стотинки на човек. В много от случаите тези здравни заведения се намират на километри от района на пациента, дори на другия край на града. Освен това, ако за детето здравните услуги са безплатни при посещението на обичайното място, то в клиниките се заплаща най-малкото потребителската такса за консултация. Ако например човек се нуждае от поставяне на инжекция през почивното време на джипито му, ще му се наложи да си плати. В много от случаите хората ще трябва да се обръщат към и без това изнемогващата Спешна помощ. Доказателство за това е фактът, че когато не се чувстват добре 80 на сто от българите търсят първо своя лекар, а не отиват в болница.


В София, където според статистиката вече живее една четвърт от българите, броят на т. нар. джипита е около 1 000. С толкова са намалели практиките в страната, защото личните лекари се насочват към фармацевтиката или заминават за чужбина. Въпреки отлива, общо за страната личните лекари надхвърлят 5 хиляди. Въпросът обаче е каква е ефективността на това звено в системата.


В много от случаите пациентът отива на посещение при своя лекар, но табелка на вратата го препраща в съседен кабинет при негов заместник. Естествено прегледът при колегата не може да бъде на същото ниво както при личния специалист, който следи здравословното състояние на пациента обикновено от доста време.


Често възникващ проблем е и напускането или отсъствието на джипито, при което хората се сблъскват с тромавата администрация, която трябва да им намери временен доктор, а когато дойде нормативно определеното време (през 6 месеца) за смяна да си изберат свой специалист.


Депутатът от БСП и член на здравната комисия Ива Станкова коментира за 19`, че отношенията лекар-пациент трябва ясно да бъдат регламентирани от закона.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 26 май 21:00ч.

Измет

Режисьор: Стивън Долдри, Кристън Дюрвурт
В ролите: Руни Мара Сестра Оливия Мартин Шийн Father Juilliard Вагнер Моура Хосе Анджело

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

козирог

Днес имате нужда от помощ

Днес имате нужда от помощ. Бъдете толерантни към