17.03.2009 16:13

250 кинта глоба, ако детето ти кръшка от училище

Видян 2709 пъти | Коментари 0
Гласували 5 рейтинг: 1.8000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Глоба от 50 до 250 лв. ще бъде налагана на родители, чиито деца кръшкат от училище. Това гласи проектът за новия Закон за училищното образование. При повторно извършване на нарушението ударът по родителския джоб нараства до 500 лв. Въпреки че санкцията е предвидена от прясно написания текст, никъде не е уточнено колко неизвинени отсъствия на склонния към бягства наследник ще ощетят семейния бюджет. Депутати предполагат, че до крайната мярка ще се прибягва при положение, че ученикът навърти между 20 и 30 безпричинни липси от час.


„Мярката е абсолютно наложителна, защото тя е единственият начин родителите, които все се оправдават със служебни задължения, да обърнат повече внимание на децата си.“ Това заяви за 19` жълтият депутат Маргарита Кънева, член на парламентарната комисия по образование. Според нея глобата трябва да бъде наложена за направени 30 неизвинени отсъствия. Такъв брой бягства от часове ясно показвал занижен родителски контрол. Ако дисциплината в семейството куца, училището е почти безсилно да „вкара в пътя“ разпасалия се млад човек, убедена е Кънева. Затова санкцията спрямо неговите настойници щяла да даде ясен знак, че промяната в поведението на младежа е наложителна.


Педагози алармират от години, че са безсилни да се справят с масовите отсъствия на своите питомци. Особено сериозен бил проблемът с гимназиалния курс, както 19` вече писа. Голяма част от гимназистите или ходели на работа, или предпочитали някакви по-атрактивни забавления от посещаването на училище. Преди десетина дни лично министърът на образованието Даниел Вълчев изнесе данни, че само за януари са направени 6 милиона ученически отсъствия, от които 9000 били неизвинени. Според хора от образователната система обаче реалният брой на безпричинните липси от учебни часове е в пъти по-голям. Процедурите по налагане на наказания обаче били прекалено усложнени, затова педагозите предпочитали да си затварят очите при епизодични отсъствия без причина. Механизмът за санкции бил задействан при по-масови бягства. Тогава обаче ученикът е пропуснал вече толкова учебен материал, че било почти невъзможно да го навакса.


„Всяка година 19 000 ученици отпадат от българското училище, защото родителите им не намират за нужно да ги изпращат там“, заяви за 19` депутатът от ВМРО Мирослав Мурджов, който е член на образователната комисия в парламента. Той също е съгласен, че парични санкции за немарливи настойници трябва да има, но изрази съмнение в практическата им реализация. Основна причина била тази, че повечето системни отсъствия правели ромските деца, а циганин да бъде глобен било засега невъзможно, смята Мурджов.



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 16 юни 21:00ч.

Който оцелее ще разказва

Режисьор: Сет Макфарлан
В ролите: Евън Джоунс, Уес Стъди, Сара Силверман, Джовани Рибизи, Сет Макфарлан, Нийл Патрик Харис, Лиам Нийсън, Чарлийз Терон, Аманда Сайфред

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.