Свързани новини

21.12.2009 09:01

60 000 българи страдат от ревматоиден артрит

Видян 1540 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Между 50 000 и 60 000 българи страдат от ревматоиден артрит. Той е едно от най-разпространените автоимунни заболявания, което засяга 1% от населението на земята, сочи световната статистика. Влияе се изключително много от пола - три пъти по-често засяга жените.


Заболяването прогресира с времето и се съпровожда с хронично възпаление на много от ставите. Именно то е причината за разрушаването на костта и хрущяла, което се изявява с болки в ставите, обездвижване и подуване.


Съвременната терапия на ревматоидния артрит включва така наречените биологични средства. Това са лекарства, които значително забавят разрушаването на ставите, като дори някой от тях възстановяват ставната структура. Държавата обаче ги плаща само на стотина болни и то не напълно. Здравната каса поема 75% от стойността на тези медикаменти, като остатъкът от 25% е непосилен за пациентите у нас (600-1200 лв./месечно). За сравнение в голяма част от държавите членки на ЕС лечението се поема на 100%. Само изследванията, необходими за одобрение от комисията към Здравната каса, струват между 400 и 500 лева, разказват перипетиите си заболели. Всеки месец те са принудени сами да си плащат между 110 и 130 лева за други изследвания, които следят състоянието им.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 26 май 21:00ч.

Измет

Режисьор: Стивън Долдри, Кристън Дюрвурт
В ролите: Руни Мара Сестра Оливия Мартин Шийн Father Juilliard Вагнер Моура Хосе Анджело

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

стрелец

Ще изглеждате доволни от себе си

Ще изглеждате доволни от себе си и в съгласие със