09.05.2009 11:34

89-годишен украинец получи призовка за депортация

Видян 1600 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

89-годишният украинец Джон /Иван/ Демянюк, който е заподозрян, че е участвал във военните престъпления на нацистите през Втората световна война, е получил призовка от американските власти да се яви в отделение на имиграционната служба за депортиране, съобщи Би Би Си.


През март в Германия беше издадена заповед за ареста на Демянюк, но опитите за неговата депортация от САЩ продължават вече почти 30 години. Самият той отрича да е бил служител в концлагера на смъртта в Собибор, в Полша. Демянюк твърди, че е бил войник на Червената армия, попаднал в плен през 1942 г. и концлагерист. Той пристига в САЩ през 1952 г. като бежанец. Заселва се в град Кливлънд, където работи в автомобилен завод. През 1988 г. израелски съд осъжда Демянюк на смърт. Оцелели от лагера на смъртта Треблинка го посочват като "Иван Грозни" – охранител, получил това прозвище заради особения си садизъм. Висшият израелски съд отмени смъртната присъда, когато станаха известни съветски документи, свидетелстващи, че "Иван Грозни" и Джон Демянюк са двама различни хора. Информацията предаде БГНЕС.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 19 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Ефектът на Марко

Режисьор: Мартин Цандвлит
В ролите: Улрих Томсен, Заки Юсеф, Софи Торп, Андерс Матесен и др.

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

телец