Свързани новини

03.04.2014 15:30

Американци превръщат апартаментите си в ресторанти

Видян 1383 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Ерик Салит приготвя пиле Сорентино с марсала и букатини арабиата за неделно парти с вечеря. Убеден е, че тайните семейни рецепти ще помогнат за кой ли път.  Точно заради тях неговият ресторант, който той отвори в собствения си апартамент според последната мода в Ню Йорк е истински хит в момента.


„Никога в живота си не бях правил нещо подобно”, обяснява 28-годишният вече ресторантьор. През деня той работи във финансова компания, а вечер отваря заведението у дома си. Той е част от мрежата в рамките на метрополитена на Голямата ябълка, наречена Cookapp


Сайтът, който работи от неотдавна, позволява на некороновани шефове в кухнята да превръщат апартаментите си в ресторанти вечер, като чрез интернет медията ги рекламират, за да посрещнат гастрономи с авантюристичен вкус, които искат да усетят вкуса на домашното гурме, което със сигурност им струва по-евтино от онова в реномираните ВИП ресторанти.


Това е нещо различно от „тайните клубове за вечеря”, които в града ги има от години, уточнява Ню Йорк пост. Cookapp дава повече, тъй като всеки може да наблюдава вечерите от домовете, които задължително са оборудвани с  Wi-Fi.  Сметка не се плаща, тъй като това би създало проблем с данъчните власти. Вместо това, всеки от гостите на партито с вечеря прави дарение – най-често от $40 дo $60, за да покрие разходите на домакина.


Дарението е начин да не бъдат категоризирани къщите на предлагащите услугата, защото ако това би станало, Здравният департамент на Ню Йорк би бил доста строг заради продажбата на ястия извън публичен контрол, което в този град просто няма как да стане. Така че не трябва разрешително, нито има законово основание в тези домове да се правят специални инспекции, които да пречат на бизнеса. Заради предаването на вечерите по интернет, и данъчните са спокойни – не остава нищо, което да бъде скрито-покрито.


Резултатите от брилятната идея за ресторанти по домовете са изключителни. Стартирал в средата на февруари, сайтът Cookapp вече има 6500 записали се към него домакини на партита с вечеря.


Идеята е аржентинска, тръгва от Буенос Айрес през май 2013 г.


и там се предлага вече от 41 000 домакинства.  Cookapp не само рекламира и предава вечерите, но и изпраща специален кулинарен фотограф да документира ястията за сайта. 35-годишният основател на сайта Педро Ривас обяснява: “Ние определено преобърнахме хората, защото целта ни е да промотираме интересните кулинарни идеи на редови хора, които си доставят удоволствие с готвенето и приемането на гости, а не го правят с досада, както често се случва в ресторантите”.


Нюйоркският домакин, с когото ви запознахме, също е много доволен от преживяването да има домашна гостилница. „станахме приятели за броени минути”, разказва той. Една от гостенките, платили по 60 долара да вечерят у  него – 47-годишната Чели Кемпбъл го потвърждава. Продуцентката на популярен сутрешен блок решила да пробва това усещане, защото отразявайки темата решила, че  Cookapp вечерята сигурно е голяма забава и начин човек да разшири  социалните си контакти. ИТ-експертката Такена Ръсъл, 30, друга от гостенките на Салит пък е останала толкова доволна, че признава: „Ако знаех, че толкова ще ми хареса, щях да взема със себе си take-away контейнер”.


Собственикът на сайта Ривас разказва, че засега не се вземат някакви особени охранителни мерки, но обяснява, че Cookapp съхранява контактите и информацията за кредитните карти на всички, които предлагат вечери по домовете си и на техните гости – клиенти.


Дженифър Чонгбайън, 43, която също приема такива, разказва, че много й помага Фейсбук, където практически всички имат акаунти и могат да бъдат лесно проследени. Тя поканила хора на брънч със заплащане. Дошли петима. Останала щастлива не само от даренията и бакшишите, но и от познанството с хипнотерапевта от гъзарския Горен Ийст Сайд Александра Джанели, 32, която остава толкова доволна от предлагането, че двете стават приятелки.



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 30 юни 21:00ч.

Невъзможно бягство 3

Режисьор: Джон Хърцфелд
В ролите: Силвестър Сталоун, Дейв Батиста, 50 Сент, Джин Тян и др.

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

риби

Днес може да се чувствате превъзбудени и да реагирате по-емоционално

Днес може да се чувствате превъзбудени и да реагирате