07.06.2009 11:32

България избира Европейски парламент за втори път

Видян 2083 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

България за втори път избира депутати за Европейски парламент на 7 юни 2009 г. и за първи път за цялостен мандат. За първи път в страната ни се проведоха евроизбори на 20 май 2007 г., почти на половината на мандата на Европарламента, избран през 2004 г., след като България стана пълноправен член на Европейския съюз на 1 януари 2007 г., припомня агенция БГНЕС. 


На Евроизбори 2009 за 17 места в Европейския парламент се борят 215 кандидати от 13 партии и коалиции и един независим кандидат. През 2007 година са регистрирани 14 партии и коалиции и двама независими кандидати. Заради твърде дългия период между 1 януари 2007 г. и провеждането на редовни избори за Европейски парламент се счита за неудачно определянето на "временни депутати", както и продължаването на мандата на сегашните. Това е причината България да поеме тогава ангажимента до 31 декември 2007 г. да проведе избори, на които чрез пряко всеобщо гласуване да определи представителите си в Страсбург. И в други страни са провеждани избори по средата на мандата на Европарламента. Португалия, например, влиза в ЕС през 1986 г. Първите избори за евродепутати са проведени през 1987 г., а 2 години по-късно – през 1989 г. страната участва в редовните избори за ЕП. На 22 февруари 2007 г. - Народното събрание приема на второ четене и окончателно Закон за избиране на членове на Европейския парламент от Република България; На 5 март 2007 г. - президентът Георги Първанов подписва с особено мнение Указа за обнародване на Закона за избор на евродепутати; на 9 март 2007 г. - Президентът Георги Първанов подписа указ, с който насрочва изборите за евродепутати на 20 май 2007 г. Законът претърпява допълнения, които са обнародвани на 22 февруари 2008 г. На 2 април т.г. Георги Първанов подписа указа, с който евроизборите бяха насрочени за 7 юни. За първи път на тези евроизбори няма ден за размисъл. В партийните им листи се наблюдава редуване на кандидати - жена/мъж. Няколко политически партии са издигнали за водач на листата си жена-кандидат и повечето партии и коалиции жените са със силно присъствие, с изключение на една, където те са след 10-то и напълно неизбираемо място. С това България се приближава към принципа 50/50 на Европейското женско лоби, възприет и в целия ЕС. Конкретните резултати ще зависят от крайното подреждане след изборите.
Във всички страни от Европейския съюз изборите за Европарламент се провеждат от 4 до 7 юни. В някои от тях обаче гражданите ще могат да дадатт своя глас в рамките на два дни - чехите ще гласуваха на 5 юни следобед и на 6 юни сутринта, а италианците - на 6 и 7 юни.
Първи гласуваха гражданите на Великобритания и Холандия - на 4 юни. Най-много страни са избрали 7 юни за изборен ден: Австрия, Белгия, България, Германия, Гърция, Дания, Естония, Испания, Литва, Люксембург, Полша, Португалия, Румъния, Словения, Унгария, Финландия, Франция и Швеция. Латвийците, кипърците, малтийците и словаците ще гласуват на 6 юни, а ирландците - на 5 юни. Предварителните резултати не могат да бъдат оповестявани до 23 часа на 7 юни, докато приключи изборния ден и в последната страна.



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 16 юни 21:00ч.

Който оцелее ще разказва

Режисьор: Сет Макфарлан
В ролите: Евън Джоунс, Уес Стъди, Сара Силверман, Джовани Рибизи, Сет Макфарлан, Нийл Патрик Харис, Лиам Нийсън, Чарлийз Терон, Аманда Сайфред

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

телец