Свързани новини

16.10.2020 10:41

Децата на Другата България показва за първи път сина на Виктор Пасков

Видян 2062 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

За първи път синът на писателя Виктор Пасков ще се появи на тв екран в новия епизод на поредицата “Децата на Другата България” тази събота от 12:30 часа по btv.


Журналистът Георги Тошев и оператора Иван Китанов го откриват в Париж, където Александър Пасков живее с майка си известният преводач проф. Мари Врина.


“Алекс е страхотно момче. Той визуално е копие на баща си. Говори добър български език и след смъртта на Виктор Пасков открива България по един много личен и дълбок начин. Благодаря на писателя Захари Карабашлиев, който ми помогна да стигна до Александър и на майка му, Мари Врина, която беше много искрена в разказа за трудната раздяла с баща му”, споделя авторът на поредицата “Децата на Другата България” Георги Тошев.


Алекс не обича шума и камерите. Той учи литература и мечтае да пише книги като баща си.


Александър е плод на любовта между най-добрия преводач на българска литература във френскоезичния свят Мари Врина и писателя Виктор Пасков. Тяхната среща е около превода на френски на първата книга на Пасков, появила се във френските книжарници. Двамата се женят, ражда се Александър, но когато момчето е на 2 години родителите, му се развеждат.


Едва след смъртта на баща си, преди няколко години, Александър Пасков започва своето лично завръщане към България, българския език и творчеството на известния си родител.


“Алекс пази една черно-бяла снимка на баща си. Това е най-скъпото, което е останало от Пасков - старши и разбира се, неговите книги. Благодаря на писателя Захари Карабашлиев, който сподели с мен тази вълнуваща история за сина, който търси корените на баща си. Така започна едно пътуване към българския език, адресите на Виктор Пасков в България. Александър дори живее известно време в България. Днес той се чувства доста по-уверен и спокоен в знанието за своя баща и мястото му в европейската литература. Филмът “ Снимката на татко” е за онова болезнено преоткриване на среда, ситуации и обстоятелства, които бележат един човешки живот”, споделя Георги Тошев.


Кое прави Александър Пасков от Париж българин, ще разберат зрителите от филма на Георги Тошев, Иван Китанов и евжисьора Николай Барулов тази събота от 12:30 часа по btv в “Децата на Другата България”.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.