Свързани новини

23.04.2014 11:05

Днес е Международният ден на книгата

Видян 1148 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Световният ден на книгата и авторското право се отбелязва днес, 23 април, в цял свят. За първи път ЮНЕСКО го обявява през 1995 г. Избран е заради двойната годишнина от смъртта на Уилям Шекспир и Мигел де Сервантес през 1616 г. (макар че всъщност Сервантес е погребан тогава, а Шекспир умира на същата дата, но по Юлианския календар). По повода събития, отворени библиотеки и любопитни инициативи в над 100 държави ще привлекат внимание към четенето и ще насърчат грамотността, писането и издателската дейност.


В България днес, 23 април, е официалното закриване на традиционния "Маратон на четенето", по време на който библиотеки и читалища в над 27 града в страната организират срещи с автори, четения и детски конкурси. Институции и редица нови инициативи също ще се включат в празника през 2014. Избрахме най-интересните събития на и около 23 април, с които може да отбележите Световния ден на книгата.


В София


"Пусни книга на свобода"


Moжете да пуснете книга "в дивото" и да си намерите нова благодарение на сайта "Аз чета" и българското Буккросинг общество. През целия ден на 23 април метростанции, паркове, кафенета и магазинчета из столицата ще се превърнат в отворени библиотеки, където може да оставите своя любима книга да "пътува" и да си харесате друга, която да "отпътува" с вас. Преди да дарите книга, регстрирайте я на www.bookcrossing.com и залепете с етикет отгоре специалния идентификационен код (BCID), който ще получите - така ще можете да проследите нейното движение, впечатленията и историите на следващите й читатели. На страницата "Ловувай" в bookcrossing.com можете да следите заглавията, "освободени" от други софиянци.


Буккросинг е една от глобалните инициативи за размяна на литература - социална мрежа, която свързва хора от цял свят на принципа на книгите, попаднали в тях.  Амбицията на организаторите в София е да освободят поне 1000 книги на 23 април, като с дарения ще се включат над 10 издателства. Читателите в другите градове също са поканени да организират свои буккросинг зони. Как да участвате може да научите на страницата на събитието във Фейсбук и в сайта "Аз чета"


На 27 април се готви и поредната размяна на книги с инициативата "Разменям мое за твое", която се организира за четвърта поредна година и тази година неин домакин ще е фотографска галерия "Ластици" на ул. "Герлово" 13 между 12 и 19 ч.


 


"Поход на книгите" за децата


Най-малките все още могат да се включат в играта на кампанията "Походът на книгите", организирана от Асоциация "Българска книга"  и да спечелят детска книжка. За целта трябва да открият скрито изречение, като съберат девет печата от девет книжарници в София на гърба на официалния флаер на събитието, който може да бъде разпечатан oт страницата му във "Фейсбук".


Публична лекция "Хамлет: Метадрамата"


На 23 април от 19 ч. в Новата конферентна зала в Ректората на СУ ще се проведе публичната лекция "Хамлет: Метадрамата" на проф. Евгения Панчева, преподавател по средновековна и ренесансова английска литература в катедра "Англицистика и американистика" и един от преводачите на Шекспир и Кристофър Марлоу в България.


Лекцията е част от Шекспировите чествания в СУ и интердисциплинарния семинар "Какъв ни е Хамлет" и е посветена на известната трагедия като текст за театър и ефекта "произведение в произведението".


"Рицар на книгата"


На Световния ден на книгата и aвторското право в централното фоайе на Национална библиотека "Кирил и Методий" Асоциация "Българска книга" ще връчи годишните си награди "Рицар на книгата" за журналисти с принос към популяризирането на литературата в България.


Във Варна


Четения и събития ще има на различни места през целия ден в рамките на "Маратон на четящите хора", който регионална библиотека "Пенчо Славейков" организира за дванайсети път.


От 18 ч. в библиотеката писателят Георги Господинов ще представи романа си "Физика на тъгата", сборника с есета "Невидимите кризи" и последната си книга с разкази "И всичко стана луна" на среща с читатели и разговор за "литературата, книгите и четящите хора".


По случай националния "Маратон на четенето" Георги Господинов ще посети още Велико Търново (22 април), Русе (24 април) и Карлово на 29.


В Бургас


В рамките на Маратона за втора поредна година читалище "Изгрев 1909" организира флашмоб "Четем заедно една книга" в автобусна линия 211. През целия ден на 23 април пътниците в автобусите ще могат да намерят фрагментите, миниатюрите и есетата на писателката Керана Ангелова от книгата й "Един след полунощ".


Книжарница "Хеликон" в града организира от 11 ч. четене на произведения на Шекспир и Сервантес в оригинал и в превод на различни езици с участието на преподаватели и ученици от Британски културен център. След това от 13 до 15 ч. нови, дебютни и наградени заглавия ще четат книжари и клиенти, а от 16 ч. театралната школа при Младежки културен център ще участва в четене на различните роли от "Ние, врабчетата" от Йордан Радичков.


Дали има събития от "Маратона на четенето" и във вашия град можете да видите в програмата на сайта на Българската библиотечно-информационна асоциация.



Етикети
,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

дева