16.04.2009 17:40

Георги Иванов - от космоса до голфа

Видян 4993 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Колкото и странно да звучи на фона на днешната ни принизеност, България е сред най-свързаните с Космоса държави с цели двама летели в необятното пространство мъже.


На 10 април преди 30 години първи открива Вселената Георги Иванов. Тогава той е почти на 39 години – доста напреднала възраст за най-рядката професия в света.


 Интересен факт е, че малко преди полета си в Космоса с руския космонавт Николай Рукавишников, ловчанлията е преименуван от Георги Какалов на Георги Иванов.


Родната му къща е във възрожденския квартал Вароша, недалеч от тази на известния художник Нерон. Завършва военното училище в Долна Митрополия и става летец първи клас.


На 1 март 1978 г.е избран да лети в Космоса. Преминава специална подготовка в руския център за аеронавти, наричан Звездното градче.


Малко повече от година по-късно Георги излита на околземна орбита. Корабът Союз 33 е управляван от руснака Рукавишников, а нашият летец е космонавт – изследовател. Двамата прекарват в Космоса два дни без 59 минути. На борда възниква аварийна обстановка и само благодарение на Георги ракетата все пак е приземена успешно.


През целия драматичен полет пулсът на българина остава спокоен, без промяна, което се смята за изключително постижение в максимално екстремни условия.


След кацането космонавтът заслужено получава отличията Герой на България и Герой на Съветския съюз, както и най-високите ордени на страната Стара планина (първа степен с мечове) и Георги Димитров.


Бил е народен представител от БСП, женен е два пъти, има две деца. През последните 20 години се занимава с бизнес в авиацията.


Създава две авиокомпании с взети от чужбина самолети. Преди десет години втората му фирма Еър София има общо 6 машини, между които дори гиганта Ан Руслан. Превозва всякакви товари. Офисът е на бул. Патриарх Евтимий срещу НДК.


Натрупаните от основния бизнес пари космонавтът и неговият съдружник инвестират в първото в страната голфигрище. Избират оригинално място – градчето Ихтиман на около 40 км от София по магистрала Тракия. Преди три години правят и второ – в Сливен. Планират и други.


Появилата се по-късно, но по-силна медийно голф група около рекламния магнат Красимир Гергов, е в сражение с пионерите на този спорт у нас.


А решилата всички свои проблеми българска държава даже изработи цяла национална стратегия за стимулиране на играта за милионери на родна почва.


В момента в България са проектирани над 30 терена за размахване на стикове, но реално работещите от тях се броят на пръсти и не се радват на рекорден интерес.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

към хороскоп хороскоп

стрелец

Днес е подходящ момент да подобрите комуникационните си умения

Днес е подходящ момент да подобрите комуникационните