Свързани новини

14.08.2009 11:33

И капуцините обичат подражателите

Видян 2419 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Не само хората смятат подражанието за висша форма на ласкателството – маймуните капуцини също питаят нежни чувства към тези, които копират поведението им, предаде БГНЕС.


Според съобщението в списание Science, което може да хвърли светлина върху човешки болести като аутизма, капуцините не само прекарват повече време с изследователите, които са имитирали тяхното поведение, а и когато са имали избор, са избирали подражателя за работа пред друг изследовател. Откритието на американските и италианските психолози на поведението показва, че имитацията е вид "социална спойка", споделяна от хората и останалите примати. За изследването, всяка маймуна е получила лека пластмасова топка с дупки в нея. Приматите обикновено са ги използвали, за да пъхат пръстите си в тях, поставяли са ги в устата си или са ги ползвали, за да удрят нещо. Към всяка маймуна са били прикрепени двама изследователи от човешки вид, единият от които е копирал техните действия с топката, а другият не.
След като топките били оставени настрани, маймуните показали предпочитание към подражателя, съобщава екипът на Аника Паукнър от Националния институт за здравето на децата и човешкото развитие. Смята се, че подражанието може би се използва, за да се изгражда толерантност и да се намалява агресивността. "Наблюдението, че имитацията води до развиване на връзки между индивидите, може да доведе до напредък при болести, в които имитацията и развиването на връзки е нарушено, като някои форми на аутизъм", смята д-р Дуейн Александър, директор на института.



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 30 юни 21:00ч.

Невъзможно бягство 3

Режисьор: Джон Хърцфелд
В ролите: Силвестър Сталоун, Дейв Батиста, 50 Сент, Джин Тян и др.

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

везни

Днес не се колебайте да се изявите

Днес не се колебайте да се изявите в област, в която