Свързани новини

10.06.2009 10:00

Япония обсъжда промени в закона за трансплантацията

Видян 1783 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Япония обсъжда промени в закона за донорството на органи, които да позволят на пациентите да получават органите на хора в мозъчна смърт, предаде БГНЕС.


Пациентите със сърдечни проблеми в страната не могат да получат трансплантация поради строгите закони. Япония е втората най-голяма икономика в света и лидер в медицинските изследвания, но отчасти поради културни причини, пациентите се обявяват за мъртви не при настъпване на мозъчната смърт, а при спиране на действието на сърцето и дробовете им.
Законът за трансплантация на органи е приет в страната през 1997 г., но оттогава са извършени само 81 трансплантации, срещу няколко хиляди ежегодно в САЩ и няколко стотици всяка година в Европа. Над 12 000 японци очакват реда си за трансплантация, но малцина ще намерят донори. Тези, които могат да си го позволят, отиват в чужбина за операциите, които могат да струват милиони долари. В същото време 10000 души всяка година се обявяват в "мозъчна смърт", което се счита за момент на смъртта в повечето развити държави. За даряването на органи съществува граница на възрастта, а освен това пациентите и роднините им трябва да са дали писменото си съгласие. Депутатът от японския парламент Коно, който е дал част от своя черен дроб на баща си през 2002 г, е предложил промени в закона, премахващи системата на двойното съгласие и възрастовата граница. Промяната "ще позволи повече възможности за трансплантации в Япония и най-вече ще позволи на малките деца да получават органи от други", казва Коно. Освен неговото предложение, пред депутатите ще бъдат представени още три варианта за промяна. "В тази страна трябва да започнем да приемаме факта, че мозъчната смърт е истинският момент на смъртта", заявява Цутоми Саджи, професор в Училището по педиатрична медицина на университета Тохо.



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Лудогорец

Лудогорец стартира срещу грузинския шампион в ШЛ

Българският шампион Лудогорец научи ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 23 юни 21:00ч.

Малки невинни лъжи

Режисьор: Гийом Кане
В ролите: Франсоа Клюзе Макс Марион Котияр Мари Жил Льолуш Ерик

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

телец

Настроенията ви ще са силно променливи

Настроенията ви ще са силно променливи и това ще ви