26.05.2009 11:25

Японски учени откриха гена, свързан с ранното оплешивяване

Видян 2322 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Японски учени открили след експерименти върху мишки гена, свързан с ранния косопад, което дава надежди, че ще бъде намерено лечение за предотвратяване на оплешивяването при хората, предаде БГНЕС.


Учените открили, че отсъствието на гена, известен като Sox21, който се среща при хората и мишките, може да доведе до ранно оплешивяване. Учените блокирали по биологичен път гена при мишките и открили, че космите на главата на гризачите започнали да опадат около 15 дни след раждането им и те напълно оплешивявали седмица по-късно.
"Обикновено новата коса се появява веднага след като старата падне", обяснява проф. Юмико Сага от Националния институт по генетика. "Но косата на тези мишки падна много рано и удължи техния период на плешивост", каза още тя и допълни, че, въпреки че на мишките започнали да растат нови косми, те също паднали бързо. Генът Sox21 в миналото е бил свързван с формирането на нервни клетки, но изследването на японските учени показва за първи път, че той има роля за задържането на косата, каза още тя. "Напълно е възможно генът да е свързан и с изтъняването на косъма" при хората, каза още Сага. Изследването, осъществено съвместно с проф. Хидеюки Окано от Keio University в Токио, установило още, че липсата на гена води до неправилно формиране на кутикулите, външният слой на косата. Изследването може да доведе до разработване на лечение срещу изтъняването на косата, заяви Сага, но допълни, че засега не планира допълнително изследване за разработване на приложение при хората.



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 07 юли 21:00ч.

Милост

Режисьор: Дестин Креттон
В ролите: Майкъл Б. Джордан Браян Стивънсън Джейми Фокс Уолтър Макмилиън Уолтър Макмилиан

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.