Свързани новини

28.04.2009 11:31

Икономическата криза се оказа по-дълбока от прогнозите

Видян 2046 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

В рамките на пролетната среща на МВФ и Световната банка, която се проведе във Вашингтон, министърът на финансите Пламен Орешарски се срещна с първия заместник управляващ директор на фонда Джон Липски и с Марек Белка, директор на европейския департамент на МВФ, съобщи БГНЕС.


По време на разговорите бяха обсъдени негативните ефекти от кризата в света и основните предизвикателства пред държавите в условия на рецесия. Директорите на МВФ коментираха, че глобалната финансова и икономическа криза се оказа по-дълбока от първоначалните прогнози в края на миналата година. Негативните ефекти, особено във финансовия сектор и фондовата борса, силно разклатиха доверието в частния сектор и инвеститорите, и търговските потоци намаляха значително. Като следствие от тази тенденция, БВП в глобален план рязко спадна, като очакванията са за близо 1% в краткосрочен план.
По време на разговора бяха обсъдени и конкретните последици за страните от Източна Европа. Огромните капиталови потоци, вливащи се в икономиките от региона доскоро, рязко намаляха, а търсенето на износ от тези пазари спадна. Кредитните институции в Западна Европа силно намалиха кредитирането, като на практика то беше сведено до стойности близки до нулата. Традиционните партньори на страните на Източна Европа са в рецесия, което доведе до свиване на търсенето и износа – респективно до драматичен спад и на БВП на страните в региона.
На фона на тази ситуация страната ни получи висока оценка от представителите на МВФ. Благодарение на по-голямата предпазливост и относително благоразумната фискална политика, България е защитена от някои явления, асоциирани с глобалната финансова криза. Острото обезценяване на валутите и съответният риск за частния сектор, например, усещани от страните с плаващ валутен курс, не се наблюдава у нас. Публичните финанси са на излишък през последните няколко години и страната не усеща трудностите, характерни за някои от страните в региона по линия на дефицитите.
На практика България влиза в настоящата криза със силни буфери – резултат от благоразумната политика през последните години на икономически подем.
Министър Орешарски представи ключовите макроикономически показатели от последните няколко месеца и отбеляза, че данните за платежния баланс сочат, че страната ни не прави изключение от общата икономическа картина. Според финансовия министър показателите се влошават с по-бързи темпове от прогнозите към края на миналата година.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 12 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Пациент 64

Режисьор: Кристоффер Бо
В ролите: Фанни Борнедал Nete Фарес Фарес Assad Елиот Кросе Хове Curt Wad Николай Ли Карл Мьорк

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

скорпион

Днес може да се чувствате малко изолирани или неразбрани от другите

Днес може да се чувствате малко изолирани или