Свързани новини

21.12.2012 10:47

Календарът на маите свърши, светът – не

Видян 2558 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 1.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Заветният ден 21.12.2012 г. дойде. Световноизвестният календар на маите свърши, а какво се случва с предсказанието, че точно на този ден ще настъпи Апокалипсисът? Фаталистите бяха категорични, че това е последният ден от човешката история. Дори определяха точния час на Края. Този път те се оказаха по-изобретателни и съобщиха, че последната минута на света няма да е, когато удари полунощ, а в 11.12 по Гринуич (13.12 часа българско време) на 21 декември. Основен пропуск в предсказанията за сблъсък с огромна планета, която лети към Земята, отварянето на земните недра, потопи и др. е, че не бе уточнено по коя географска ширина се изчислява краят на света. Така докато в България е 21.12.2012 г. и сме в очакване на неочакваното, на редица места по света вече е 22.12.2012 г., а на трети дори още не е настъпил. На тези места Земята продължава да се върти, слънцето грее и всичко си е постарому.

В какво точно се състои предсказанието. Маите приемат времето като спирала, танцуваща без начало и край по формите на творението. Светогледът на древните коренно се различава от съвременното схващане за времето като права линия. За тях движението, ходът на историята има цикличен характер - всичко се завръща към първоизточника, за да поеме отново на път. На основата на това разбиране древните маи създават своята уникална система на Дългото броене. Тя се основава на цикли – общо 5 цикъла от по 5200 години. Всъщност 21.12.2012 е краят на последния цикъл. Освен това тази дата съвпада със зимното слънцестоене, когато е точният край на всички отброявания на древните.

Любопитно е, че началото на цикъла е на 13 август 3113 г. пр.Хр. Маите са записали тази дата като 0.0.0.0.0. С нея започва историята, такава каквато я познаваме. Мнозина използват това като довод, че щом маите са познали с точност началото на съвременната история на цивилизациите, то може да им се повярва и за края. Фаталистите го приемат за чиста монета. Учените обаче са повече от категорични – МАИТЕ НЕ СА ПРЕДСКАЗАЛИ КРАЯ НА СВЕТА, А НА ЕПОХАТА. Не случайно НАСА, Ватикана, историци, археолози, психолози, астрономи, нумеролози се включиха активно последната седмица с обяснения, че когато свършва един календар, означава, че той трябва да се смени с нов. Нека не забравяме, че нашите календари свършват всяка година на 31 декември. Експерти, запознати с историята на маите, подчертават, че точно това са имали предвид древните. Те предсказват началото на една нова ера.


Оказва се, че другата страна на монетата „21.12.2012” е по-добра, по-светла, пълна с надежда, като всяко ново начало. Не за Апокалипсис говорят маите, а за събуждането на човешкия дух след дълъг период на духовна пустота и упадък. А какво по-хубаво от това!

Това оптимистично тълкуване обаче бе игнорирано и сякаш „заличено” от информационната вълна, която заля света по всички възможни канали и която наблегна на най-лошото.

Така се стигна до масова световна истерия. В руски бункер от времето на Студената война се организира 24-часово парти. Желаещите да купонясват като за последно трябва да платят 1000 долара за вход.

Френското градче Бугараш стана пристан на мнозина, поискали да се спасят, защото според предсказанията това е едно от местата в света, които ще оцелеят. Така 250 журналисти от цял свят бяха командировани в Бугараш, за да отразят събитието „от първа ръка”. В Аржентина властите затвориха част от планинската верига Сиера де Кордоба, страхувайки се от масов полет от върха на планината, към което призова група във Facebook.

Холандецът Петер Франк ван дер Меер превърна спасителна лодка в Ноев ковчег за 50 приятели и роднини. Подобни новини има от цял свят, а темата е безкрайна. За най-точно и научно обосновано обяснение за датата 21.12.2012 г. съветваме всеки да погледне видеоклипа, публикуван от НАСА с името „Защо светът не свърши вчера”.



Етикети
, ,
Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 30 юни 21:00ч.

Невъзможно бягство 3

Режисьор: Джон Хърцфелд
В ролите: Силвестър Сталоун, Дейв Батиста, 50 Сент, Джин Тян и др.

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

лъв