Свързани новини

11.05.2009 14:57

Край с Кремиковци

Видян 3654 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Кремиковци спира. Това заглавие на 19 минути преди два месеца, базирано на достоверен високопоставен източник в Министерството на икономиката, шокира мнозина. От днес най-вероятно то ще се превърне във факт. Държавата спира да дотира с над 5 милиона месечно подаването на газ за най-големия замърсител на София. Работниците и служителите от комбината пък отново протестират в центъра на столицата днес. Искат да получат поредните свои забавени или забравени заплати. Интересно е само защо ги искат отново от държавата, която отдавна не е собственик на комбината.


Агонията на завода край София, който отдавна бе напуснат от всички читави кадри, започна през 1998 г., когато правителството на Иван Костов спазари предприятието за 1 долар.


Какво може да направи човек с един долар? Нищо особено ще отговорите вие.


Да, ама не. Някои хора стават милиардери за един долар. Ако искате жив пример – ето ви Валентин Захариев, който попадна в последната класация на милиардерите в Източна Европа на полското сп. Впрост и на българското сп. СЛАВА.


Как става чудото? През 1999 г. правителството на Командира продава срещу 1 долар комбината Кремиковци на фирмата Дару металс на Валентин Захариев.


Собственикът се задължава да покрие 635 милиона дългове и да направи 300 милиона долара инвестиции. Дали някой по онова време е проверил дали е възможно тази магия да бъде осъществена от една малка българска фирма? Едва ли.


Поради това “недоглеждане” държавата отпуска веднъж помощ от 183 милиона лева и втори път опрощава задължения на комбината на стойност 201 милиона лева към държавни фирми като Булгаргаз. Така на практика запълва две-трети от дълговете на предприятието. Това е добър коментар за заклинанията на Синята коалиция днес, че срещу нея била олигархията, анализират икономисти.


После Захариев продаде Кремиковци доста изгодно за него – не за 1 долар, а за стотици милиони евро според различни оценки. И дори не си плати овреме данъците, което според изявление на тогавашната шефка на НАП Мария Мургина неотдавна, било нормално.


Избухна и скандал, понеже тя се опита дори да му прави имидж, че бил данъкоплатец на годината. Добре, че беше пресата, та да огласи безумието. Според закона в България неплащането на данъци не подлежи на награди, а на съд. Но и друг олигарх, възникнал по времето на Костов – Красимир Стойчев имаше сходни проблеми във връзка с друга голяма продажба, ако се вярва на публикации във в. Монитор навремето. Дали ги е оправил?


Изненадата е никаква като имаме предвид, че точно Командира навремето назначи Мургина на важен пост в данъчната администрация. 


На 10 април тази година фирма, смятана за близка до Захариев, обяви, че може да наеме Кремиковци. Информацията бе разпространена чрез синдикатите в завода. Те би трябвало да са му най-бесни, понеже от него започна бавенето на заплати. Но не ругаят него, а държавата.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

овен

Ден да се съсредоточите върху професионалния си живот

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Ден да се съсредоточите върху професионалния си живот