Рекорден брой от близо 1500 посетители пристъпиха днес в тайните на Народния театър „Иван Вазов“ в рамките на десетата юбилейна Нощ на театрите

Свързани новини

21.11.2022 13:23

Над 1 500 души в Народния театър в 14-часовата Нощ на театрите

Видян 1090 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Въпреки призивите за бойкот от медиите, рекорден брой от близо 1500 посетители пристъпиха в тайните на Народния театър Иван Вазов в рамките на десетата Нощ на театрите. Бум се очаква и след броени дни за незапомнено у нас събитие – гастрол на световноизвестния актьор Джон Малкович. Никога звезда от такава величина не е стъпвала на родна сцена. Събитието е историческо.


Първата ни сцена посрещна с 14-часов маратон от представления и съпътстващи събития своите зрители и приятели, за да им даде възможност да се докоснат лично до театралната магия благодарение на актьорите, режисьорите и екипите на спектаклите.


Над 1200 души бе общият брой на зрителите на седемте представления на пет сцени плюс повече от 350 – на журналисти, театроведи и гости на събитията.


Точно в 10:00 ч. стартира посрещането на притежателите на ексклузивния NT Pass, който им осигури целодневен достъп до Народния театър, запазени места за всички представления, 4 фен срещи с актьори и режисьори, участие в културно-опознавателни обиколки зад театралните кулиси, а също и безплатна консумация в местата с храна и напитки на територията на театъра.


Четири от най-гледаните моноспектакли: премиерният Неведение на Албена Ставрева, Плач на ангел на Христо Мутафчиев, Караконджул на Валери Йорданов и Шърли Валънтайн на Албена Колева; шедьовърът Народът на Вазов на Диана Добрева по текст на Александър Секулов и танцовата стихия Фиеста на Андреа Гаврилиу бяха в селекцията на програмата за празничния ден, а билетите за тях бяха продадени дни преди събитието.


Специално за деня цялата сграда бе подготвена, за да разкрие част от съкровищата на своята история. Във фоайето на Втори балкон бе дадено началото на музейна експозиция с ценни реликви от миналото на театъра, която ще бъде обновявана периодично. Там могат да се видят макетите на Театър „Основа“ и театърът в сегашния си вид, театрални костюми и реквизит, както и ценни предмети, принадлежали на звездите от миналото.


Изключителен интерес предизвика и богатата съпътстваща програма в Нощта на театрите в Народния театър.


Повече от 100 души изпълниха зала „Юг“, за да се срещнат с именития български режисьор и директор на театъра в Тулуза Галин Стоев („Танцът Делхи“) в рамките на паралелното събитие „Войната: конструиране на драматургии“.


Провокирани от актуалната геополитическа ситуация и богатия си артистичен и теоретичен опит Галин Стоев и културологът Слава Янакиева споделиха своите наблюдения върху процеса на конструиране на наратив в драматургията на войната. Модератор на срещата бе театралният и танцов критик и изследовател Мира Тодорова.


С огромен интерес и много въпроси зрителите посрещнаха и създателите на зрелищния спектакъл Народът на Вазов – режисьора Диана Добрева и писателят и драматург Александър Секулов. В срещите си те споделиха любопитни факти от богатия си опит, от създаването на едно представление и бъдещите си творчески планове.


FaNT срещите в Нощта на театрите дадоха възможност на посетителите да се срещнат и с любимите си звезди Юлиан Вергов, Валери Йорданов и Христо Мутафчиев, а актрисата Биляна Петринска ги въведе в тайните на театралния грим и подготовката на актьорите преди да излязат на сцена.


Очаквано с огромен интерес феновете посрещнаха и двете културно-опознавателни обиколки, благодарение на които надникнаха зад кулисите и проходиха заедно с актьорите-гидове Гергана Змийчарова и Дарин Ангелов маршрутите на театъра – трите основни сцени, алтернативните пространства и фоайета, сценичната механизация и Царската ложа.


Звездите на трупата им разказаха любопитни факти около създаването и промените на сградата, перипетиите, през които е преминал театърът в годините и голяма част от неговата богата история.


Част от програмата бе и откриването на изложбата Пробуждане на театралния фотограф Стефан Н. Щерев във фоайето на Първи балкон, която ще може да се види и в следващите дни. Фотографиите са уловили най-впечатляващите моменти от прочути спектакли от репертоара на театъра.


Като партньор на Нощта на театрите, Народният театър Иван Вазов бе домакин и на LiveCam студиото, което бe ситуирано на третия етаж и предложи вълнуващи срещи с актьори и режисьори и разговори по актуални теми, свързани с театъра и обществото.







Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 26 май 21:00ч.

Измет

Режисьор: Стивън Долдри, Кристън Дюрвурт
В ролите: Руни Мара Сестра Оливия Мартин Шийн Father Juilliard Вагнер Моура Хосе Анджело

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

рак

Ще държите и ще търсите личното уединение

Ще държите и ще търсите личното уединение. Днес ще сте