Свързани новини

13.09.2021 13:20

Най-красивото момиче на света е най-добрият филм на Master of Art 2021

Видян 1161 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Шведската продукция на режисьорите Кристина Линдстрьом и Кристиан Петри „Най-красивото момче на света“ спечели наградата “MASTER OF ART – AURUBIS AWARD” за Най-добър филм за 2021 г. на фестивала за документално кино, посветено на изкуството Master of Art, чиито традиционен партньор и съорганизатор е НДК. Петдесет години след премиерата на „Смърт във Венеция“, Бьорн Андресен, бившата тийнейджърска звезда, която навремето изиграва легендарния персонаж Тадзо в шедьовъра на Висконти, ни отвежда на забележително пътешествие с лични спомени, история на киното, звезден прах и трагедия, което може да бъде последният опит на Бьорн да върне живота си в релси. Специалната награда на журито (в състав режисьорите Фил Грабски, Димитър Коцев и Николай Василев, фестивалният директор на международния фестивал за Арт филми в Тел Авив Мики Ларон и културния мениджър Светлин Стоев) пък отиде при „Варшава: Разделен град“ на полския режисьор Ерик Беднарски, който хвърля нова светлина върху трагичните времена на разделение, разрушения и масови убийства чрез неизвестни до момента кадри, заснети с любителска 8-милиметрова камера,  от Варшавското гето през 1941 г. Международното жури присъди Наградата за най-добър български документален филм за изкуство на продукцията на БНТ – Пловдив „Одисей“ с режисьори Десислава Шишманова и Нончо Нончев, документален разказ за създаването на едно от най-вълнуващите и мащабни театрални събития в програмата на „Пловдив – Европейска столица на културата 2019“ За първи път Наградата за най-добър български документален филм се връчва от Държавния културен институт към Министъра на външните работи. Младежкото жури (в състав Карла Стоянова, Стефан Гончаров, Денис Стоянов) определи „Човекът с лулата“ на режисьора Андрей Кулев за най-добър дебют. По изключително елегантен начин филмът представя на публиката художника, кинорежисьора и поета Иван Веселинов. На специална церемония в петък вечер 10 септември 2021 г. във Vivacom Art Hall Оборище 5 бяха обявени наградените филми от всички категории, определени от международното и младежкото жури. След церемонията беше прожектиран българския документален филм „Димитър Ненов и измерението на изяществото“ последван от клавирен концерт на пианистката Венета Нейнска с произведения на Ненов. Софийското издание на „Master of Art“ приключва на 13 септември с прожекция на носителя на голямата награда на фестивала „Най-красивото момче на света“ в кино Одеон от 18.30 часа


Варненското издание на фестивала ще се проведе от 14 до 22 септември във ФКЦ. Организаторите отчитат, че въпреки необичайната ситуация, породена от вируса Covid-19, фестивалът отново се радваше на изключителен успех и предложи на зрителите вълнуващи заглавия, като спечели и нови почитатели. Шестото издание на „Master of Art” се проведе на три етапа: зимно – онлайн, пролетно съкратено в арт кината на София и лятно на открити сцени и в кината на 6 български града – София, Пловдив, Варна, Стара Загора, Бяла и Копривщица. За първи път в програмата на „Master of Art” бяха включени концерти на живо в София и Копривщица. Фестивалът е подкрепен от Национален фонд „Култура“ и е част от Календара на културните събития на Столична община за 2021 г. Съпътстващите събития на фестивала са подкрепени от Столична програма „Култура“. Традиционен партньор и съорганизатор на „Master of Art”  е НДК. За първа година основен медиен партньор е БТА.



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 16 юни 21:00ч.

Който оцелее ще разказва

Режисьор: Сет Макфарлан
В ролите: Евън Джоунс, Уес Стъди, Сара Силверман, Джовани Рибизи, Сет Макфарлан, Нийл Патрик Харис, Лиам Нийсън, Чарлийз Терон, Аманда Сайфред

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.