26.05.2009 16:52

Олигарсите: Даже Димитър Иванов е срещу нов Възродителен процес

Видян 3689 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Преди известно време единственият действащ български политик, участвал активно във Възродителния процес – Бойко Борисов, обяви пред камерите на бТВ, че някои работи, свързани с преименуването на малцинствата са били правилни и нормални.


Това стана повод съвсем основателно да се заговори, че като искрен и открит човек генералът е казал какво му е на сърцето и нищо чудно да го реализира, ако му падне мандат.


Ето какво точно каза Борисов в края на октомври: "Трябваше много последователно, както в Съединените щати, първото име на новородените да бъде българско, дава се един списък, както е там, фамилиите съответно на бащите и дедите", обясни кметът. По думите му "добър вариант" е практиката от преди 1985 г. във всички фамилии да се слагат фамилните окончания "-ов и -ев" и даде пример с "Мехмед Мехмедов и Ахмед Ахмедов". Който както иска и се чувства като такъв, ако е българин, е така, ако е турчин, да си отиде в Турция. В България има български граждани и на базата на това се гради всяка една кауза”.


Заради своята непосредственост Бойко веднага вдигна с доста проценти залинелия по същото време рейтинг на Ахмед Доган и ДПС, които най-вероятно ще вземат на парламентарните избори повече депутатски места от когато и да било. Борисов даде и рефрен за кампаниите на мандатоносителя на Тройната коалиция. Той от повече пиар вече няма нужда.


Генералът загуби завинаги малцинствения електорат, но не спечели този на Волен Сидеров, защото и Атака след това изказване започна неудържимо да катери рейтингите.


Три дни по-късно Бойко Борисов, поразен от обществената рекация срещу думите му за нов Възродителен процес, заяви: “"Възродителният" процес е нещо не само глупаво, то е жестоко към българските мюсюлмани”.


“Всякакви приказки и опити за връщане на Възродителния процес са просто политическо заиграване и нищо повече. Държавна сигурност не беше инициатор на Възродителния процес”, заяви вчера и то пак пред бТВ шефът на прословутото Шесто Димитър Иванов, който тези дни издаде и своя книга.


“Може би замисълът на архитектите на това дело не е бил толкова лош, но винаги е нужно една цел да се изясни, да е известен инструментариумът, с който ще се постигне и да е медийно подплатено, а тези фактори липсваха при Възродителния процес”, каза още меверистът като визира не само историческия, но и Бойковия проект.


Според Иванов най-лошото при смяната на имената е бил насилственият характер, а именно в него е участвал Борисов като служител на органите и командир на малко подразделение.


Той обясни пред бТВ през октомври, че е бил във Възродителния процес като лейтенант, който е водил "батальон". Според военни експерти Борисов като лейтенант вероятно е управлявал рота, защото батальонът е съставен от 3 до 5 роти и се поверява на по-старши офицери в полка. Друг е въпросът, че Бойко е доктор на науките в тяхната дисциплина "Противопожарна техника и безопасност" с дисертация "Психофизическата подготовка на оперативния състав" и явно добре ги разбира тези неща, може да му се вярва. 


“Бяхме млади офицери и в този период участвахме в прибирането на реколтата и спазвахме и налагахме реда”, каза Борисов пред бТВ.


Три дни по-късно Бойко, поразен от негативната обществена рекация срещу думите му за нов Възродителен процес обърна позицията си на 180 градуса и заяви: “"Възродителният процес е нещо не само глупаво, то е жестоко към българските мюсюлмани”.


Шефът на Шесто доста тачи колегата си от годините в МВР. Пред бТВ вчера той заяви недвусмислено: “Бойко Борисов е поредното превъплъщение на българската национална енергия”.


Сянката на Възродителния процес тегне над Бойко още от 30 август 2001 г, когато Петър Стоянов го назначава с указ за главен секретар на МВР по препоръка на тогавашния вътрешен министър Георги Петканов – превърнал се после във враг на Борисов.


На правителственото заседание, на което се обсъжда кандидатурата и бившият охранител на Тодор Живков и Царя буквално е подложен на разпит, Мехмед Дикме – министър на земеделието в кабинета на Симеон, изказва резерви именно заради участието на Бойко Борисов във Възродителния процес.


Журналистите пък го питат за връзки с известни меверисти и бизнесмени. Шефът на "Ипон" обяснява, че Румен Николов-Пашата е бил дългогодишен състезател в ръководения от него национален отбор по карате. Борисов си спомня, че тогава Николов е имал прякор Греблото, защото бил майстор на спорта по гребане заедно с Иво Карамански. “Кръстник съм и на жената, с която Николов живее, до 1990 година той беше най-добрата барета не само в България, но и във Варшавския договор”, разказва Борисов, цитиран от Дневник. Подчертава, че след 1989 година пътищата му с Николов се разделили до момента, в който той станал председател на Българската федерация по карате и събрал съмишленици, сред които Бойко Борисов и Алексей Петров. Те решили да създадат фирми с цел, ако заработят добре, от тях да се финансира каратето. “Манол Манолов - търговец от ИНТЕРПРЕД, тогава го взехме като шеф на една от фирмите и оттам го познавам, а Чавдар Чернев - някогашен началник на Второ районно управление на МВР и после шеф на Софийско градско управление на МВР, е човекът, благодарение на когото каратето стана граждански спорт и бе създадена гражданската федерация по карате”, обяснява Борисов.



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Четвъртфиналите на Евро 2024

Четвъртфиналите на Евро 2024

Ясни са всички четвъртфинали на ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 07 юли 21:00ч.

Милост

Режисьор: Дестин Креттон
В ролите: Майкъл Б. Джордан Браян Стивънсън Джейми Фокс Уолтър Макмилиън Уолтър Макмилиан

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

близнаци

Днес ще имате шанс да осъществите нови интересни запознанства

Днес ще имате шанс да осъществите нови интересни