Свързани новини

25.11.2008 15:26

Олигарсите: Как Мирчо Циганина препречи пътя на Вальо Златев

Видян 12524 пъти | Коментари 0
Гласували 7 рейтинг: 4.1429
много слаба слаба добра много добра страхотна

 


Понеже много се гърми и се трещи около случая Коритаров, който журналистът определи като активно мероприятие, но не се разбра дали то е насочено срещу него или срещу някой политик например, 19’ връща лентата назад.
Първата публикация за окупирането на Правец от фамилията Златеви е от 22 февруари 2001 г. в списание КОЙ. Прочетете я заради нейната непреходна стойност:
“Светлото бъдеще, очертало се пред Правец покрай желанието на популярния му гражданин Валентин Златев да изкупи града, се заоблачава.
Вещи в клюките, които вървят на местна почва, твърдят, че ромският бизнесмен Мирчо – шеф на северняшката фирма Миомит, можел да попречи на грандиозните планове за превръщането на селището в туристически център.
Закупената неотдавна от Златев фирма Езтур, която е наследник на локалното подразделение на Балкантурист, имала големи задължения към мургавия паралия. Навремето той дал на босовете й пари назаем. Компанията забравила да му ги върне. С годините сумата започнала да набъбва като джакпота в тотото. Най-много помогнала хиперинфлацията.
Числото станало от шестцифрено – осемцифрено с помощта на наказателната съдебна лихва, изчислявана като 10% върху ЛИБОР. Правчани твърдят, че ставало дума за цели 12 милиона долара.
Докато сумата, каквато и да е тя, не бъде изплатена на Мирчо, той едва ли ще позволи да се разпореждат с явно оспорваните от него имоти на Езтур.
Апетитната хапка се състои от четири хотела – един по-нов до магистралата, един разрушен, недалеч от него, малка страноприемница в самия център на града, още една в съседно Етрополе, ресторантите, прилежащи към тях, както и култовата Шатра на езерото.
Най-скандален е случаят с местната резиденция. Тя била любимата къща на Людмила Живкова. Много се гордеел със сградата в родния си край и бащата на легендарната ни културна министърка. Говори се, че именно това е сегашният дом на бизнесмена Мирчо.
Казусът изглежда доста заплетен и неясен. Няма да е лесно да се намери решение, въпреки яките връзки на Златев. Баща му е някогашният кмет на Правец Васил Златев, в момента шеф на Агрохолд. Синът Валентин пък оглавява НХК в Бургас.
Негов добър познат, а може би и приятел е днешният бос на правешкия туризъм Румен Гунински. По спомени на стари кримки директорът на Езтур навремето бил барман в Шатрата.
В този западнал в момента град е жизнено важно туризмът да дръпне, да осигури заетост на работната ръка и препитание на населението. Ето как едно добро дело е на път да пропадне заради минали драми”.
Ще кажете: “Нищо ново под слънцето”! И ще сте прави.
Ще се чудите защо един и същи пиар брани Златев и община Правец и не е ли това подозрително, когато от някои се твърди, че градът не бил частен? И ние се чудим как стават тези работи.
Ще питате също какво се случва с нашия главен герой Мирчо? Ето какво пише за него в. Стандарт: “Собственикът на военния завод "Бета" и обвиняем за измама със зърно и горива от Държавния резерв Мирчо Петков е вложил част от откраднатите пари в Испания. С тях е купил хотел с ресторант и хасиенда на брега край Барселона. Официално имотите се водели собственост на втората му жена Валя, с която Петков до днес няма развод. Цялото останало имане на Циганина в България било записано на третата му жена - Йорданка Кузманова, с която нямали официален брак и живеели на семейни начала. Мирчо смятал, че така никога богатството му не може да бъде отнето.
 Всички пари от дейността на фирмите, свързани с аферата с Държавния резерв, са предавани на Петков. За това свидетелстват документи, подписани от собствениците: на "БГ снакс" - Тодор Ангелов, и на "Акома" - Галина Иванова.
 "Зърното, взето от Държавния резерв от 10-12 фирми, дойде при мен в "БГ снакс". През 2002 г. изнесох 85 000 тона - по 300 лв. на тон това прави общо 25,5 млн. лв. Всички пари ги взимаше Мирчо - потвърди вчера пред "Стандарт" Тодор Ангелов. - В един момент по сметката ми имаше 7 млн. долара. Можех да ги изтегля и да изчезна богат, но не го направих. Счетоводителката ми ги изтегли и ги предаде на Мирчо."
 Схемата стартира в ранното лято на 2003 г. Тогава зърното е на привършване, а цената му - най-висока. След като се подковава с верни кадри в държавната администрация, Мирчо завърта втората афера с дизелово гориво.  Взима го от резерва отново с фалшиви банкови гаранции”.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

телец

Доста неща имате за вършене

Доста неща имате за вършене. Преценявайте правилно кое