Свързани новини

21.06.2009 14:52

От 535 до 1650 лв. за готварска печка

Видян 4038 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Лятото е време не само за почивка, но и за подмяна на домакинските уреди. Едно от най-ценното устройство във всяка кухня е готварската печка. Има голямо разнообразие на цени и модели на пазара. В зависимост от предпочитанията може да се спрете на електрически уред или такъв ползващ газ. Основните плюсове на газовите котлони са, че бързо нагряват, лесно се регулират и веднага се усеща промяната. Основният им недостатък е, че само 50% от енергията, която използват отива по предназначение. Електрически котлони – загряват по-бавно и изстиват по-бавно; тези, които имат червена точка по средата са по-бързи от останалите. При тях 80% от използваната енергия отива по предназначение.
Моделът Gorenje GMI144W е изцяло газова готварска печка.  Уредът има електрическо запалване на газовите котлони. Те са защитени с термостат. Цената на този модел е 535 лв.
Уредът Gorenje K772WD е комбинирана готварска печка с два газови и два електрически котлона. Разполага с фурна с обем от 53 литра. За да притежавате този модел ще трябва да платите 560 лв.
Стойността на Gorenje E2705W е 570 лв. Това е модел на готварска печка с четири котлона и фурна от 57 литра. Енергиен клас В. Има сваляща се стъклена врата на фурната за по-лесно почистване.
Моделът Gorenje EC772W е готварска печка с четири керамични котлона и фурна от 53 литра. Цената на този уред е 840 лв.
Готварска печка с 3 газови котлона, един електрически и голяма фурна от 62 литра. С всичко това разполага модел Bosch HSV 74DO50R. Той има електронен контрол на температурата и дигитален дисплей. Защитна система при загасване на пламъка. Програмируемо включване и изключване на фурната, както и възможност за печене на нива. Цената е 1040 лв.
На пазара се предлага Bosch HLN 443250F с широчина 60 см. Моделът има фурна с обем от 58 литра. EcoClean - самопочистваща се повърхност. Електронен програматор, както и програмируемо включване и изключване на фурната. Цената обаче е доста висока - 1 400 лв.
Още по-скъпо върви модел Bompani BO 683 AA/N. Той разполага с 5 обезопасени газови котлона. Електрическа мултифункционална фурна със 7 функции и обем 105 л. Механичен таймер със звуков сигнал за край  на готвенето. За да се сдобиете с този модел ще трябва да отделите от семейния бюджет сумата от 1650 лв.


За да пестите ток при ползването на готварските печки, се налага да спазвате определени правила. При приготвянето на храната трябва да използвате само тенджери и тигани, чиито размери на дъното са еднакви с диаметъра на използвания котлон. Ако съдовете са с по-малък диаметър, излишната топлина ще се разпръсква в помещението, а ако са с по-голям ще изразходват повече ток. Честото отваряне на фурната излиза доста скъпо. Тя трябва да се използва само при големи порции храна, като за по-малките са подходящи микровълновите печки.


Обикновената готварска печка не е желателно да се поставя в непосредствена близост до мебелите. Фурната може да повреди стените на съседните шкафове.  Проектираната, с цел разполагане вътре в шкафовете, вградена техника  се вентилира отдолу, а корпусът й е снабден с по-добра изолация. Обикновено вградените битови уреди имат размери, съответстващи на стандартните шкафове (в повечето случаи ширината е 60 или 90 см), докато техниката, непредназначена за вграждане, не винаги се вписва в установените рамки на кухнята.



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 23 юни 21:00ч.

Малки невинни лъжи

Режисьор: Гийом Кане
В ролите: Франсоа Клюзе Макс Марион Котияр Мари Жил Льолуш Ерик

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

риби

Днес бихте могли да реализирате нестандартните си идеи

Днес бихте могли да реализирате нестандартните си