17.02.2020 13:14

Рей Джелато с втори концерт в София

Видян 1369 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

   Суинг културата оживява! Кръстникът на суинга Рей Джелато и неговият бенд The Giants идват в България за специална вечер, посветена джаз, суинг и джайв културата. Първоначално обявената дата за концерта, 12 март, е почти разпродадена, което дава възможност на организаторите да добавят още една вечер в Sofia Live Club с легендарния джазмен. Той и шестчленният му бенд ще удължат престоя си с няколко дни, за да запознаят феновете с магията на суинга, бродила из Америка през 20-те! Специални гости на събитието ще бъдат и представители на най-популярното училище за суинг танци у нас Lindy Hop. Тяхна страст е музиката от 30-те и 50-те години на миналия век, а школата им е сред първите в България, където всеки може да се научи да танцува Charlston Solo, Boogie Woogie или Jive 50s. На 12 и 13 март Lindy Hop ще бъдат само малка част от шоуто на Рей Джелато и заедно ще пренесат София назад във времето, обратно в „Голямата депресия“ на Щатите, където единствено тази музика е правила хората щастливи. Втората изненада и в двете вечери на концерта ще бъде певицата Весела Морова, взела участие в музикалния формат „Гласът на България“. Тя изучава пеене в известния музикален колеж „Бъркли“ Бостън, където взима участие в различни джаз формации.


 


В България се изявява съвместно с водещи джаз музиканти в стилове като суинг, боса нова, мюзикъл, блус и класически джаз. Весела е специалният избор на Рей Джелато, с когото се запознават по време на незабравим джем сешън на джаз фестивала в Банско. На 12 и 13 март двамата официално ще се качат на една сцена и ще пренесат удоволствието от това да пеят заедно в Sofia Live Club. Рей Джелато и The Giants възраждат интереса към винтидж джаз и суинг ерата с толкова модерно звучене, че „сънените“ класики на 20-те оживяват по нов, магичен и мащабен начин из цяла Америка, а малко след това в целия свят. През 2020 г.  „кръстникът на суинга“ отбелязва 25-годишния юбилей на бенда с нов албум, а София е сред първите градове, които ще сложат обувките за суинг. Рей Джелато започва да свири на саксофон през 1979 г. на старите Rock’n’roll записи на баща си. По-късно официално учи музика в City Lit College в Лондон и взима частни уроци от великолепния саксофонист на Великобритания, покойният Пат Кръмли.


 


Интересът му към музиката скоро прекрачва границите на R&B и Rock’n’roll звученето и се потапя дълбоко в творчеството на джаз великани като Бен Уебстър, Колман Хокинс, Лестър Йънг и много други. Имал е щастието и да работа с велики артисти като Сам Бутера, Скот Хамилтън, Бъди Тейт, Ван Морисън. Свирил е с популярните Echoes of Ellington Jazz Orchestra, The Barcelona Big Blues Band и Philadelphia’s City Rhythm Orchestra. Цели 9 пъти гостува на един от най-важните джаз фестивали в световен мащаб – Umbria Jazz Festival. Също джаз фестивалът в Монреал, Карнеги Хол, в джаз клуба The Blue Note в Ню Йорк. Всяка година, на връх най-светлите коледни празници, е специален гост на най-популярния джаз клуб във Великобритания - Ronnie Scott’s Jazz Club. Приема да свири на ред светски събития, сред които най-запомнящи са приемите в кралския двор и, разбира се, сватбата на сър Пол Маккартни.

 





Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

лъв

Днес фокусът ви може да се измести към практичните аспекти


Днес фокусът ви може да се измести към практичните