Свързани новини

12.06.2014 16:14

Рио е град и курорт едновременно

Видян 1582 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Бразилците с гордост наричат Рио де Жанейро най-красивия град в света. Човек би казал, че това не е особено трудно, като се има предвид, че той има уникално богатство: 13 приказни плажа с бял пясък, разположени в полукръг, джунгли и причудливи по форма хълмове зад тях, а също и лагуни – опитомени езера, покрай които са най-хубавите жилищни сгради, които не гледат към океана. Рио е може би единственият град в света, който е бил столица не само на своята страна, но и на европейска  държава

Става дума за Португалия. Това става в началото на 19 в., когато кралското семейство бяга от Лисабон, погнато от страха, че Наполеон ще завладее територията му на ръба на Стария континент. Което не се случва, а когато династията се връща обратно в Лисабон, не след дълго губи Бразилия, която с помощта на финансиране от Англия се обявява за независима държава. Това става именно в Рио, което е столица на страната до 1960 г. И до днес в центъра на центъра на града, който по ирония на съдбата е най-малко приветливата му част, се издига колосалната сграда на парламента, който отдавна не заседава тук, в сянката на която е доста по-скромният двуетажен, макар и въздълъг Императорски дворец.
Всъщност центърът на Рио е странна смесица от небостъргачи в американски стил и необарокови сгради. Сред най-красивите от ретро тип са тези на Градския театър с неговите цветни куполи и целия околен ансамбъл от здания.
От центъра прекрасното и най-просторно на света метро води с едната си линия до плажовете Ипанема и Копакабана, които имат своята световна известност, а другата е до Маракана. Понеже разказахме за фантастичния и легендарен храм на футбола вчера, днес се спираме на другата посока.
Недалеч от центъра се намират Арките на Лапа – бивш акведукт, около който по времето на португалския двор са се настанили в малки, но красиви къщи служителите на короната. Днес Лапа е кварталът на кръчмите и баровете, където кипи нощният живот, но е и махалата на една странна черква – пирамидална и неприличаща на друга в света. Тук е 4-етажният клуб Рио Сценариум, обявен за №6 в света.

А наоколо хората буквално преливат от бар в бар. По пътя към Копакабана следват кварталите Фламенго и Ботафого, които са известни като добри жилищни райони. В Ботафого е и най-добрият ресторант в града, кацнал на тераса над яхтеното пристанище в залива с чудесен плаж.
Следващият е Копакабана.   Това име вероятно е първото, което изниква в съзнанието на всеки  по света, когато чуе за Рио. Нищо, че този плаж не е увековечен с прекрасна песен. Дълъг, колкото този на нашия Слънчев бряг, той е свързан с плажа Леме.  Всичко на Копакабана е легенда и бранд. Първото, изникнало на прекрасната и широка повече от сто метра ивица с фин почти бял пясък, е хотелът Копакабана Палас. Преди 90 години той е изграден по идея на тогавашния президент на Бразилия. Направен е от френски архитект по модела на легендарните грандове Негреско в Ница и Карлтън в Кан. А покрай фантастичния палат с 13 бални зали, станали декор за класически филм на холивудските супер звезди Фред Астер и Джинджър Роджърс, цялата зона се развива по стандартите на Средиземноморието. Така се появяват широките тротоари покрай плажа Копакабана.

Мозайките им се превръщат в друг символ и бранд на Рио, както личи по продаваните милиони фланелки, чанти и други финтифлюшки с шарката на мозайките от тротоара край Копакабана.
Тя опира в другия легендарен плаж – Ипанема се смята за гъзарската ивица. Тя е дълга около 2 километра. Сутрин на нея богати дами, живеещи в красивите кооперации покрай крайбрежната ивица, тренират с личните си инструктори като тичат около колчета и размахват ръце, докато мъжете се набират на висилките наоколо. После идва времето на сърфистите. А накрая идват „плажуващите”, които никога не са толкова много, че да пренаселят белия и удивително мек и чист пясък. Ипанема е свързана с двата по-малки плажа Леблон и Апроадор. Последният е границата с другата прочута ивица на Рио - Копакабана.
Зад двата най-прочути плажа на Рио е разположена фантастична по красотата си Лагуна, около която са някои от най-красивите домове в града, както и немалко баровски клубове, а също и невероятната ботаническа градина на града, събрала уникални растения от цял свят, които човек не може да види като колекция никъде на планетата.
Езерото е разположено в подножието на една от съвсем истинските джунгли, които си виреят в 7,5 – милионния град. Това е националният парк Тижука. Неговото крайбрежие ще бъде основен център по време на олимпийските игри, които Рио посреща след 2 години. До плажа Бара де Тижука, който е смятан за най-прекрасният в прекрасния град се строят нови големи хотели от престижни вериги. А наоколо е пълно с молове, голф игрища и всякакви други екстри за бъдещите туристи. На никого не пречи един от най-големите и доста стегнати, между другото, фавели на Рио. По нашите стандарти те могат да се сравняват с циганските ни махали и по ирония на съдбата населението на латино бордеите доста прилича на това в родните им прототипи

Националният парк Тижука с неговите чудновати по форма хълмове и гъстите му гори е най-прочут с хълма Корковадо. И  с една статуя, която за целия свят е символ и бранд на Рио. Това е фигурата на разперилия за благословия над града обятията си Исус Христос. Огромният паметник е издигнат преди два века от католическата църква, за да бъде подчертан нейият принос за независимостта на Бразилия. Днес обаче Исус, който изглежда близо и сякаш закрилчнически е кацнал над вас, когато погледнете към него от която и да е точка на полукръглия залив Гуанабара, е едно от най-популярните места за отснемане на селфита в цял свят.  


 


Борис Ангелов



Етикети
,
Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 02 юни 21:00ч.

Загадката Анри Пик

Режисьор: Реми Безансон
В ролите: Фабрис Люкини, Камий Котен, Алис Изас, Бастиан Буйон, Астрид Уетнал, Ханна Шигула и др.

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

скорпион

Денят ще бъде успешен

Денят ще бъде успешен, ако проявите креативност и се