Свързани новини

19.03.2009 16:54

Създадоха изкуствено сърце на основата на това на хлебарката

Видян 2022 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Група учени от Индийския технологичен институт в град Кхарагпура са разработили уникално изкуствено сърце, чиято цена е около 2 хиляди долара, заяви в интервю за агенция "Новости" ръководителят на научната грапа професор Суджой Гуха, предаде БГНЕС.


Надеждността на индийската разработка ще бъде по-голяма, отколкото на съществуващите вече западни аналози, а цената – с около 30 пъти по-ниска. Високото равнище на безотказност на работа се осигурява от нетрадиционната схема на устройство на механизма – за основа е взето сърцето на хлебарката. "Хлебарката е необичайно издържливо насекомо. То е съществувало преди появата на човека и най-вероятно ще живее на Земята, когато човекът вече няма да го има", сподели професор Гуха. Ученият уточни, че сърцето на хлебарката се състои от 13 камери, докато това на човека от четири. Сърцето на насекомото продължава да работи, даже ако една от камерите откаже. При човека това би довело до спиране и смърт. "Кръвното налягане в нашия образец се нагнетява поетапно в пет от 13-те камери. При съществуващите западни образци работи една камера, налягането се нагнетява наведнъж, което влияе разрушително върху живите клетки", каза Гуха. Професорът съобщи, че при изготвянето на изкуственото сърце е използвана комбинация от пластмаса и метал. Група от десет научни сътрудници на Кхарагпурския институт е работила върху създаването на изкуственото сърце в течение на три години. Научно-изследователската дейност е финансирана от департамента за наука и технология към индийското правителство. В момента изкуственото сърце се тества върху жаба, а в май се очаква то да бъде трансплантирано на коза. Според оценката на професор Гуха, за завършването на цикъла от изпитания ще е необходима още година, след което вече ще е възможно тестването му на хора.



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 30 юни 21:00ч.

Невъзможно бягство 3

Режисьор: Джон Хърцфелд
В ролите: Силвестър Сталоун, Дейв Батиста, 50 Сент, Джин Тян и др.

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

телец