Свързани новини

24.10.2021 09:10

Що е Шейминг и ОК ли е Боди Позитивът?

Видян 2716 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Една от най-модните думи е Шейминг – хейт за начина, по който някой изглежда – твърде нисък/висок/дългонос/пълен...Най-популярен е т.нар. Боди Шейминг, т.е. карането на някого да се срамува заради тялото си, понеже не отговаря на идеал/стандарт – отнася се за хората със затлъстяване. Лайфхък за ценителите на топформата примерно при жените е, че тя се смята за постигната при килограми, които са равни на ръста – 110. При 170 см килата не бива да бъдат повече от 60.


Обратното на Боди Шейминга е Боди Позитивът, който също е световен хит, чиято максима е, че човек трябва да се харесва, какъвто е, да бъде самоуверен, без значение какво и как хейтват или шеймват околните.


Това обаче е маркетинг на много компании, например за дрехи, които локдауните и свързаното с тях масово затлъстяване накараха да разширят продукцията си и към по-пълните хора и които произведоха така наречените + SIZE модели – пълнички дами и господа, които ги рекламират и изкарват твърде добри пари от това. Специалистите са на мнение, че това е неискрена и вредна кампания.


Затлъстяването не бива да бъде приемано, както призовават заинтересованите от печалбите си компании и модели, тъй като в огромната част от случаите то е резултат от психическо разстройство, довело до отпускане и нарушаване на хранителния режим, което трябва да се лекува бързо и трайно, като помогнем и на тялото, и на душата.


Добрият лайфхак е, вместо да се радва, че е дебел, човекът със затлъстяване да се отправи към спортния салон. И да бъде наясно: там не го гледат с насмешка, презрение или неуважение, когато пристигне, както вероятно би си помислил, докато главата му е пълна с Боди Позитив, Боди Шейминг и всякакви подобни манипулации. Напротив, истинските спортисти изпитват точно обратното – гледат го, за да уважат/подкрепят усилието му да промени тялото, а с това и самочувствието си. За пълните хора е трудно да си представят, но много от перфектните в очите им мускулести комшии по уреди във фитнеса в момента са били дебеланчовци и дебелани като тях или пък са били твърде хилави, което също е проблем. Но са се потрудили, за да променят себе си, да победят себе си и да съберат овациите на околните.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 19 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Ефектът на Марко

Режисьор: Мартин Цандвлит
В ролите: Улрих Томсен, Заки Юсеф, Софи Торп, Андерс Матесен и др.

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

козирог

Опитайте се да днес не избухвате

Ако днес изпитвате по-високо нервно напрежение или