11.04.2010 16:23

Суши променя микрофлората на червата

Видян 2031 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

В червата на японците са открити уникални бактерии, които помагат за преработването на белтъците на морските водорасли, използвани за приготвянето на суши, пише БГНЕС. Благодарение на тях японците са по-привикнали към този вид храна, установиха учени от парижкия Университет Пиер и Мария Кюри.


Според тях, бактериите Bacteroides plebeius, които се срещат само в чревната кухина на японците, са се сдобили с гени за преработване на белтъците на морските водорасли при така нареченото хоризонтално пренасяне на гени – директно предаване на гени от един вид бактерии на друг. Източник на тези гени най-вероятно са бактерии, обитаващи повърхността на листата на водораслите. Групата учени, ръководена от Мириям Чижек, при работа с обитаващите повърхността на морските водорасли бактерии Zobellia galactanivorans е открила пет подобни гена, от които впоследствие е изолирала два най-активни. След като са анализирали голяма база данни с геномната информация за множество бактерии, обитаващи различни екосистеми, учените са успели да открият микроорганизми, които също използват подобни гени за своя метаболизъм. Учените са открили, че сред тези бактерии се срещат уникални микроорганизми, които живеят само в червата на японците и никъде другаде. След това те са провели експеримент и са сканирали генома на бактериите, живеещи в червата на 13 японци и 18 американци. Учените да открили уникалните гени при петима коренни жители на страната на изгряващото слънце и при нито един американец.



Етикети
,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

везни

Не е от съвсем лесните дни

Не е от съвсем лесните дни, все пак вторник е рязък по