Свързани новини

14.03.2013 10:48

Ватикана: Името на новия папа е Франциск, не Франциск I

Видян 1917 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Първият папа-латиноамериканец Хорхе Марио Берголио ще носи името Франциск, а не Франциск І, докато някой бъдещ папа не избере същото име, информира АФП.



Ако това се случи, тогава той ще остане в историята като Франциск І, уточниха от Ватикана.



Решението на Берголио да се превърне в първия папа с Франциск бе определено от анализаторите като показателно. То препраща към наследството на живелия през 13 в. Св. Франциск Асизки, който е родоначалник на Францисканския орден и е символ на аскетизма.



Държавният секретар на САЩ поздрави новия папа Франциск


Държавният секретар на САЩ Джон Кери поздрави новия папа Франциск от свое име и от името на ръководството на САЩ. Това се съобщава в публикувано в четвъртък изявление на държавния секретар, цитирано от Интерфакс.


„САЩ от цяло сърце поздравяват негово светейшество папа Франциск, който ще направлява 1,2 милиарда католици по света и ще служи за символ на вярата и надеждата за всички”, заяви Кери.


Държавният секретар увери Ватикана в ангажираността на Вашингтон за тясно сътрудничество със светия престол.



„Ехото на Москва”: Новият папа е ярък противник на абортите и еднополовите бракове


Новият папа е ярък противник на абортите и еднополовите бракове, съобщава радио „Ехото на Москва”. Освен това новият глава на Римокатолическата църква, бившият Кардинал от Буенос Айрес Хорхе Марио Берголио, е първият в историята папа-йезуит. Той се отличава още със скромност – кардиналът е живял в малка стаичка на своята църква, а във Ватикана той е пристигнал с един куфар.


Помощникът на свещеника разказа, че новият папа е строг, но простодушен човек и обожава футбола. Той е фен на футболния клуб Сан Лоренсо, който 10 пъти е печелил шампионата на Аржентина.



Светът приветства избора на новия папа (ОБЗОР)


Президентът на САЩ Барак Обама и неговата съпруга изразяват „топли пожелания” от името на американския народ към новоизбрания папа Франциск І и приветстват аржентинеца, който е „първият папа от американските континенти”.


„От името на американския народ Мишел и аз изразяваме нашите топли пожелания към Негово Светейшество папа Франциск, който ще се изкачи на престола на Свети Петър и ще започне своя понтификат”, посочи Обама в изявление, цитирано от Белия дом.


Европейският съюз изрази своите „искрени поздравления” към новоизбрания аржентински папа Франциск І и го призова да съдейства за мира, солидарността и човешкото достойнство в стремително променящия се свят.


„От името на Европейския съюз ние предаваме нашите искрени поздравления за вашето избиране”, посочват в съвместно изявление председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой и ръководителят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, след като Хорхе Марио Берголио бе избран да бъде първият латиноамерикански понтифик на католическата църква.


Канцлерът на Германия Ангела Меркел поздрави аржентинския кардинал Хорхе Марио Берголио, който бе избран за папа на римокатолическата църква и който прие името Франциск І.


„Заедно с християните в Латинска Америка споделям радостта от това, че за пръв път един от тях е призван да ръководи католическата църква”, се посочва в изявление на Меркел. „Много хора, живеещи извън пределите на католическия християнски свят, очакват от новия папа, че ще им посочи пътя, по който да поемат, не само по въпросите на вярата, но и по отношение на мира, справедливостта и защитата на мирозданието”, отбелязва канцлерът. Тя пожела на папа Франциск І здраве и сили, за да може да изпълнява задълженията си по служене на вярата и благото на хората.


Испанският премиер Мариано Рахой също изпрати поздравителна телеграма до новия ръководител на католическата църква, в която изразява „своето твърдо желание за укрепване на близките отношения между Ватикана и Испания”.


Президентът на Франция Франсоа Оланд приветства избирането на архиепископа на Буенос Айрес Хорхе Марио Берголио за ръководител на римокатолическата църква.


„Предавам на папа Франциск І своите най-топли поздравления и най-добри пожелания във високата мисия, която е възложена на ръководителя на католическата църква, с оглед на предизвикателствата на съвременния свят”, посочва Оланд. По неговите думи Франция, оставайки вярна на принципите на свободата, равенството и братството, ще продължава диалога със Светия престол за благото на мира, справедливостта, солидарността и човешкото достойнство.


Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун призова новоизбрания папа Франциск І да продължи да полага усилия за подобряване на отношенията между различните религии по света.


В изявление, приветстващо избора на новия предводител на римокатолическата църква, Бан Ки-мун изразява своята увереност, че Франциск І „ще продължи да надгражда над усилията на своя предшественик Бенедикт ХVІ за съдействие на диалога между религиите”. Генералният секретар също така изразява „своите сърдечни поздравления” към бившия кардинал на Аржентина Хорхе Марио Берголио. „Очаквам с нетърпение продължаването на взаимодействието между ООН и Ватикана под мъдрото ръководство на Негово Светейшество папа Франциск”, допълва той.


Ръководителят на Англиканската църква, архиепископът на Кентърбъри Джъстин Уелби приветства избирането на новия папа Франциск І.


Уелби пожела на новия глава на католическата църква „цялата благодат” и отбеляза, че е готов за сътрудничество със 76-годишния йезуит Хорхе Марио Берголио. Архиепископът на Кентърбъри допълни, че новият папа, възкачвайки се на папския престол, поема на плещите си „огромна отговорност”.


Руската православна църква приветства избирането за папа на 76-годишния архиепископ на Буенос Айрес Хорхе Марио Берголио, съобщи говорителят на руския патриарх дякон Александър Волков.


„Руската църква приветства решението на конклава и преди всичко разчита, че отношенията между православната и католическата църква ще се развиват в положителна посока”, посочи той.


Конклавът избра папата в сряда вечерта, през втория ден от заседанието на конклава в рамките на петото си гласуване. Новият понтифик на римокатолическата църква прие името Франциск І.


Аржентинците, които са се събрали пред главната катедрала в Буенос Айрес, приветстваха с гръмки аплодисменти новината, че техен съотечественик е избран за ръководител на католическата църква.


„Да живее папата!” и „Франциско!”, „Франциско” скандират въодушевени групи от хора в пред катедралата. „Аз съм много щастлив и силно изненадан, тъй като това бе неочаквано”, посочи 33-годишният Мариано Солис пред внушителната сграда на катедралата в аржентинската столица. „Дори когато видяхме белия пушек по телевизията, смятахме, че ще спечели бразилският или италианският кандидат”, допълва той.


Новият папа е архиепископът на Буенос Айрес Хорхе Марио Берголио, който прие името Франциск.


Президентът на Филипините Бениньо Акино приветства избора на първия латиноамерикански папа, подчертавайки, че той носи „безгранични обещания” и надежда за обединяване на всички хора по света.


Акино също така приветства избора на Хорхе Марио Берголио с това, че той ще е първият папа-йезуит, и изрази надеждата, че 76-годишният аржентинец ще може да възвърне доверието в католическата църква.



Аржентинците приветстват избирането на свой съотечественик за папа


Аржентинците, които са се събрали пред главната катедрала в Буенос Айрес, приветстваха с гръмки аплодисменти новината, че техен съотечественик е избран за ръководител на католическата църква, предаде АФП.


„Да живее папата!” и „Франциско!”, „Франциско” скандират въодушевени групи от хора в пред катедралата. „Аз съм много щастлив и силно изненадан, тъй като това бе неочаквано”, посочи 33-годишният Мариано Солис пред внушителната сграда на катедралата в аржентинската столица. „Дори когато видяхме белия пушек по телевизията, смятахме, че ще спечели бразилският или италианският кандидат”, допълва той.


Новият папа е архиепископът на Буенос Айрес Хорхе Марио Берголио, който прие името Франциск.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 19 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Ефектът на Марко

Режисьор: Мартин Цандвлит
В ролите: Улрих Томсен, Заки Юсеф, Софи Торп, Андерс Матесен и др.

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

телец